Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

UEFA izdaje “male“? Liga prvaka od 16 timova, najveći ne žele siromašne

Preuzmite sliku

Jedno kolo kvalifikacija više rješava sve navodne probleme. Ideja bi mogla da zaživi od sezone 2017/2018

Američki biznismeni su pokrenuli sve mašući ugovorima sa mnogo nula pred najvećim engleskim klubovima. Pod pritiskom javnosti vijest je demantovana, prije nego što je Charles Stilitano potvrdio da giganti Starog kontinenta baš i ne žele da dijele finansijski kolač sa uslovno rečeno manjim klubovima. I čini se da je po odlasku Michela Platinija i UEFA popustila pod pritiscima. Ugledni Guardian, naime, tvrdi da i Evropska fudbalska federacija razmatra radikalnu promjenu formata Lige prvaka koja bi elitno takmičenje svela sa 32 na 16 učesnika.

Naravno, samo na one najveće.

Način na koji bi se sve izvelo nije previše komplikovan. Jedno dodatno kolo kvalifikacija bi riješilo “problem“. Caka je u tome što 16 klubova sa najvećim UEFA koeficijentom ne bi mogli da se sastanu na tom posljednjem stepeniku. Jasno je, šanse svih ostalih da se domognu evropskog krema time bi bile značajno umanjene. Ovih 16 bi potom bilo podijeljeno u dvije grupe od po osam što znači da bi imali 14 zagarantovanih utakmica prije nokaut faze.

Ideja koja je neostvariva barem kada je sljedeća sezona u pitanju, jer su trenutni ugovori potpisani na tri godine i ističu tek na ljeto 2017.

Pozivajući se na izvore iz neimenovanog premijerligaškog kluba, Guardian dalje navodi da su ideju u UEFA donijeli klubovi iz kontinentalne Evrope koji se plaše da bi Englezi, sa novim 6.500.000.000 eura vrijednim ugovorom o TV pravima, mogli da potčine konkurenciju. Tokom pregovora sa UEFA-om navodno su se konkretno pozvali na susret madridskog Reala i BATE Borisova u sezoni 2008/2009 koji je ljubiteljima fudbala bio posebno nezanimljiv. Najveći žele samo najveće. I ogroman profit koji sa njima ide. Za ostale ne mare.

A sve zbog tog premijerligaškog ugovora. Jer će recimo, sljedeće sezone posljedni tim engleskog šampionata zaraditi nestvarnih sto miliona funti (oko 125.000.000 eura) koliko je Chelsea dobio kada je prošlog maja postao šampion. Onaj ko će pehar prigrliti maja 2017. inkasiraće 150.000.000 funti, odnosno oko 190.000.000 eura. Plus zarada od prodaje ulaznica, ugovori sa sponzorima. Samo primjera radi, Aston Villa, koja će ove sezone vjerovatno ispasti iz Premijer lige, naredne bi u istoj situaciji mogla da računa na benefit od oko 140.000.000 funti (175.000.000 eura)!

Suma tri puta viša čak i od budžeta ozbiljnih evropskih klubova koji nisu na samom vrhu fudbalske piramide. Sevilla tako funkcioniše sa budžetom od oko 50.000.000 funti ili 63.000.000 eura godišnje. Otprilike toliko će na osnovu premija zaraditi osvajač Lige prvaka. I još jednom – tri puta manje od najgoreg tima u Premijer ligi. (mozzartsport.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje