Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trebaju li evropske lige stopirati transfere u Saudijsku Arabiju?

Preuzmite sliku

Gary Neville pozvao je Premier ligu da obustavi transfere igrača prema Saudijskoj Arabiji dok ne bude sigurno da integritet takmičenja nije ugrožen.

Cristiano Ronaldo, Karim Benzema i N'Golo Kante već su se pridružili saudijskoj Pro ligi – velika imena, ali blizu kraja karijera – a nagađalo se da će i Lionel Messi, prije transfera u SAD.

Ali sve je više igrača u svom zenitu koji privlače interes, među kojima su Wolverhamptonov kapetan Ruben Neves, Chelseajevi Kalidou Koulibaly i Hakim Ziyech te Arsenalov Thomas Partey. To podcrtava ambiciju lige da postane jedna od pet najboljih na svijetu, piše BBC Sport. A Neville je među onima koji se pitaju što to sve zapravo znači.

U junu je saudijski Public Investment Fund (PIF), vlasnik Newcastle Uniteda, potvrdio da preuzima četiri najbolja kluba u zemlji, među kojima i Al-Nassr, koji je u decembru doveo Cristiana Ronalda.

Nije jasno drži li PIF udio u privatnoj firmi Clearlake Capital, koja je vlasnik Chelseaja, iako su klupski izvori odbili bilo kakvu mogućnost direktne umiješanosti.

“Premier liga bi trebala odmah staviti embargo na transfere u Saudijsku Arabiju kako bi osigurala da integritet igre ne bude oštećen”, rekao je Neville za BBC Sport.

“Trebalo bi provjeravati prikladnost tih transakcija. Ako prođu kroz taj proces, naravno da će se transferi opet otvoriti, ali vjerujem da bi u ovom trenutku transferi trebali biti zaustavljeni dok se ne provjeri vlasnička struktura Chelseaja i ima li neprikladnih transfera u njihovu korist.”

Pitanje novca – i finansijskog fair playa

Nevilleovi komentari stigli su nakon što je Saudijska Arabija povećala ulaganja u nogomet, a neki engleski klubovi se suočili s izazovima u balansiranju svojih proračuna. I Chelsea i Wolvesi moraju donositi teške odluke u regrutiranju ovog ljeta dok pokušavaju ostati u granicama trogodišnjeg limita Premier lige na gubitke od 105 miliona funti, pod pravilima finansijskog fair playa prenosi Index.hr.

Chelsea je potrošio više od 400 miliona funti na transfere prošle sezone, dok su Wolvesi ubilježili gubitak od 46.1 miliona u prošloj godini, a trener Julien Lopetegui rekao je da klub mora riješiti svoje probleme s finansijskim fair playem da bi se takmičio u Premier ligi.

Wolvesi su mislili da će Neves otići u Barcelonu ovog ljeta, ali 26-godišnji veznjak, koji je igrao za Portugal na lanjskom SP-u, prihvatio je bogati ugovor da dođe u Al-Hilal za 47 miliona funti, puno veću odštetu od očekivane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ruben Neves (@rubendsneves)

Izvori iz Chelseaja odlučno tvrde da saudijski PIF “nema nikakvog, ni finansijskog ni bilo kakvog interesa” u njihovu klubu. Nikad se nije demantirala PIF-ova veza s Clearlakeom, ali se naglašava da američka firma ima 400 različitih investitora sa šest kontinenata i smatra se da ni jedan dioničar ne smije posjedovati više od 5% organizacije.

UEFA ne zabranjuje multiklupsko vlasništvo i zasad ne želi komentirati situaciju. Premier liga ima sistem procjene poštene vrijednosti koji nastoji osigurati da se sklapanje dogovora, bilo komercijalnih ili transfera, odvija prema tržišnoj vrijednosti. FIFA-in sustav funkcionira slično.

Konačni cilj je osigurati da se pravila poštuju. To nije laka zadaća, s obzirom na tržišne fluktuacije i promjene vrijednosti igrača. Hoće li saudijska Pro liga imati značajan utjecaj na tržište?

Koji je pedigre te lige?

Saudijska Arabija je uvijek bila zainteresirana za nogomet – i kompetitivnu ligu koja s tim ide. Reprezentacija se plasirala na šest od posljednjih osam svjetskih prvenstava. Osvojila je tri Azijska kupa, a samo ih Japan ima više. U Kataru prošle godine svih 26 igrača igralo je za domaće klubove. Niti jedan klub nije osvojio AFC-ovu Ligu prvaka češće od saudijskog Al-Hilala, koji je to učinio četiri puta.

Posljednjih godina Saudijska Arabija postala je vidljivija na sportskoj sceni, organizirala je utrke Formule 1 i velike borbe za boksačke naslove te pokrenula LIV Golf. Kontroverzna kupnja Newcastlea samo je dodatni dokaz rastućeg zanimanja za korištenje sporta u izlaganju Saudijske Arabije široj publici. U planu je i zajednička kandidatura za Svjetsko prvenstvo 2030. s Egiptom i Grčkom.

“Saudijska Arabija se vidi u središtu novog svjetskog poretka, a ulaganje u sport pomaže u takvom nacionalnom pozicioniranju”, nedavno je rekao Simon Chadwick, profesor sporta i geopolitičke ekonomije u pariškoj poslovnoj školi Skema. Poboljšanje saudijske lige dio je tog plana, uz pomoć velikih imena.

Bivši napadač Leedsa i Wolvesa Helder Costa, bivši argentinski internacionalac Ever Banega i bivši napadač Watforda i Manchester Uniteda Odion Ighalo sudjelovali su u njoj prošle sezone, kad je Al-Ittihad, pod vodstvom bivšeg trenera Wolvesa i Tottenhama Nuna Espirita Santa, završio kao prvak.

Je li to još jedna kineska Super liga?

Kad neka liga postane značajan igrač na svjetskom tržištu transfera, podižu se pitanja o njenoj finansijskoj održivosti. Kineska Super liga je nakratko privlačila velik interes i plaćala ogromne svote za poznate igrače, poput bivšeg napadača Manchester Uniteda i Cityja Carlosa Teveza. Takva razina trošenja nije potrajala.

Ali saudijska Pro liga vjeruje da je zasnovana na jačim temeljima. “Liga je već dobro uspostavljena, traje od 1970. i klubovi imaju prave navijačke baze kojima je stalo do nogometa, što je čini autentičnom, a ne umjetnom”, rekao je visoki izvor iz lige za BBC Sport.

“Kad se to dogodilo u Kini, to nije bio baš državni novac. Više se ohrabrivalo poduzetnike da nešto učine. A onda je to stalo. Ovdje je financiranje puno sigurnije i dio je dugoročnog plana. Klubovi su dobro integrirani u lokalne zajednice, a nogomet je diljem zemlje uvjerljivo sport broj jedan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano)

Iako liga ima solidan broj stranih igrača, najveće zvijezde su te koje donose televizijsku pokrivenost po cijelom svijetu. Čim je Ronaldo došao, liga se počela prikazivati na svim velikim tržištima. To joj je istog trena donijelo pozornost.

Objava da će četiri najveća kluba biti u 75-postotnom vlasništvu PIF-a, a ne države, pretvara ih u pravi biznis. Ne radi se samo o dovođenju najboljih igrača nego i o promjeni ekonomije igre da postane više privatni sektor i razvija klubove, tvrtke i brendove.

Transfer Ronalda je pokazao da je to moguće. Jedna je stvar reći da ćemo kupiti najbolje igrače na svijetu, ali to što je Ronaldo zaista došao, živi u Rijadu i igra svaku utakmicu, bilo je iznenađenje za ljude i pokazalo da možemo privući i druge igrače.”

Brine li Evropu odljev talenta?

Za evropski nogomet uspon saudijske Pro lige predstavlja izazov. Gubitak ključnih igrača nije mu novo iskustvo – Kina i MLS već su znali privlačiti zvijezde. Ali, odlazak igrača u “primeu”, poput Nevesa, zabrinjava.

Ako on može dobiti tako vrtoglavu plaću o kakvoj se nagađa, kako će europski klubovi odgovoriti? Čak ni onima iz top 20 Deloitteove liste najbogatijih fondovi nisu neograničeni i treba paziti na financijske regulative. Ako se pokušaju nositi s tim tokom dužeg razdoblja, to bi imalo materijalni učinak na njihove najveće izdatke – plaće.

A šta je s Ligom prvaka? Ako je njena nadmoć kao klupskog natjecanja ugrožena odsustvom najvećih nogometnih imena, bi li klubovima izvan Evrope moglo biti dopušteno sudjelovanje? Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin ne gleda na to tako. “To je ponajviše greška saudijskog nogometa”, rekao je nizozemskom NOS-u.

“Trebali bi ulagati u akademije, odgajati vlastite trenere i razvijati svoje igrače. Sistem kupovine igrača koji su gotovo na kraju karijere nije sistem kojim se razvija nogomet. Sličnu je pogrešku napravila Kina kad je dovodila igrače na zalazu karijera. Ne radi se samo o novcu. Igrači žele osvajati najveća takmičenja, a najveća takmičenja su u Evropi.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje