Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tarik Trbić: Posljednjeplasirani klub u Hrvatskoj zaradi više od svih klubova Premijer lige BiH od TV prava

Preuzmite sliku

Tarik Trbić koji obnaša funkciju generalnog sekretara Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH napisao je svoje viđenje o stanju u BiH o jednom od najvažnijih segmenata finansiranja modernog fudbala – prihoda od TV prava.

Trbić upozorava da posljednji tim šampionata Hrvatske od ovih prihoda zaradi godišnje više nego svi klubovi u BiH zajedno.

“Posljednji tim u HNL-u na ime TV prava prihoduje više nego svi timovi u Premijer ligi BiH zajedno. Podatak koji je porazan za sve naše Klubove.

Kada zbrojimo iznos nagrada koje će bh. premijerligaši dobiti od generalnog sponzora Lige za ovu sezonu, manje je nego što će Šibenik dobiti za posljednje mjesto u HNL-u i ispadanje u niži rang.

Vjerujem da iznos kojeg dobiju na ime TV prava, pojedinim premijerligašima nije ni dovoljan da pokriju troškove organizacije svojih utakmica. Siguran sam da bi naši najgledaniji timovi mnogo više novca prihodovali nego što dobivaju po sadašnjoj distribuciji sredstava po osnovu TV prava da sami prodaju prava na prijenos svojih utakmica.

Gotovo na mjesečnoj razini posjećujem i sudjelujem na raznim fudbalskim/ sportskim seminarima i okupljanjima na međunarodnom nivou. Čak i u srednje razvijenim ligama i fudbalskim industrijama, dakle ne pričamo o “Ligama petice”, prihodi od TV prava predstavljaju najveću stavku u prihodima klubova.

Klubovi moraju mnogo ozbiljnije pristupiti tematici TV prava u narednoj sezoni. Jednostavno, moraju biti ravnopravan partner za stolom, kako ne bi dopustili da neko u njihovo ime dogovori i odredi iznos sredstava na osnovu plasmana u sezoni. Klubovima mora pripasti mnogo više”, napisao je Trbić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje