Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Srbi iz Slovana ne žele da igraju protiv kosovskog tima

Preuzmite sliku

Prema pisanju slovačkih medija, dva igrača i trener porijeklom iz Srbije neće učestvovati u utakmici u okviru UEFA Evropske lige između slovačkog kluba Slovan Bratislava i kosovskog fudbalskog kluba Feronikeli, zbog uputa koje su dobili od srpske vlade.

– Igrači Aleksandar Čavrić i Dejan Dražić kao i trener Vladimir Radenković poštuju priziv srpske vlade i neće učestvovati niti u jednoj od dvije utakmice sa KF Feronikeli – navodi slovački SME medij, citirajući glasnogovornikakluba Slovan Bratislave, Tomaša Schurgerla.

Slovački klub je saopštio da poštuje odluku svojih igrača i trenera.

Jan Kozak, aktuelni trener juniorskog sastava Slovana predvodiće tim na utakmici u srijedu – rekao je portparol slovačkog kluba Tomaš Šigerl.

Slovački medij Sport24 ranije je objavio izjavu jednog od igrača iz Srbije, Aleksandra Čavrića kojeg su intervjuisali putem telefona.

– Spreman sam za utakmicu, ali zajedno sa Dejanom Dražićem i Vladimirom Radenkovićem ću poštovati bilo kakvu uputu koja dolazi od srpske vlade.

Trener Vladimir Radenković je zvanično pomoćni trener tima, no 19. jula iz Slovan Bratislave su najavili da će Radenković zamijeniti trenera Martina Ševela.

Slovačka novinska agencija TASR citirala je Radenkovića koji, referirajući se na uputu koju je dobio od srpskih vlasti govori:

– Ovo je veoma specifična situacija za mene. Tek sam saznao jučer.

Prema pisanju TASR Radenković će ostati trener tima, ali neće biti prisutan tokom utakmice sa Feronikelijem sada a ni kasnije na Kosovu.

Radio Slobodba Evropa je tokom jučerasnjeg dana, na osnovu pisanja slovačkih medija, zatražio informaciju od kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić da li je iz Vlade Srbije poslato bilo kakvo uputstvo srpskim fudbalerima koji igraju za Slovan u vezi sa utakmicim sa kosovskim klubom. Do ovog trenutka odgovor nije stigao.

Iz Slovana dan ranije su objavili poziv navijačima da se na stadionu uzdrže od bilo kakvih demonstracija na te u političke situacije vezane za suparnički tim. Predstavnici UEFA-e su nas snažno upozorili da će oštro i beskompromisno kazniti svaku političku demonstraciju na štetu kluba i navijača.

Prva utakmica u okviru UEFA kvalifikacija igra se danas, 24. jula. (Radio Slobodna Evropa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,