Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Španiju potresao skandal na Svjetskom prvenstvu: Javili se Casillas, Barca, Enrique

Preuzmite sliku

Odluka predsjednika Španskog nogometnog saveza Luisa Rubialesa (46) da ne odstupi s dužnosti zbog poljupca u usta reprezentativne igračice Jennifer Hermoso (33) izazvala je žestoke reakcije u tamošnjem nogometu i podijelila javnost.

Rubiales, koji je od maja 2018. na dužnosti, u petak je s izvanredne sjednice saveza u Madridu poručio da “neće odstupiti” jer je poljubac tokom dodjele medalja na Svjetskom prvenstvu bio “spontan, obostran, prihvaćen i euforičan”.

Vezano | Predsjednik španskog nogometnog saveza nakon skandala na finalu SP-a: Neću podnijeti ostavku

“Ovo je neprihvatljivo. Gotovo je. Uz tebe sam, kolegice”, napisala je Alexia Putellas, reprezentativka Španjolske koja je sudjelovala u osvajanju Svjetskog prvenstva, preko Twittera.

Još nekoliko reprezentativki uputilo je na isti način podršku Hermoso, koja je proteklih dana bila suzdržana u davanju izjava. U srijedu je poručila da će njen interes zastupati sindikat nogometašica i menadžerska agencija, prenosi Index.

Španski nogometni prvak Barcelona, za koju je nekoć igrala Hermoso, navela je u priopćenju:

“Čini se da su objašnjenja koja je dao Rubiales dovoljna članovima saveza koji imaju moć ratificiranja njegove dužnosti. Mi, međutim, jasno želimo reći da nastup predsjednika saveza tokom proslave osvojenog naslova smatramo potpuno neprihvatljivim i neprimjerenim.”

  • Otkazi u muškoj reprezentaciji zbog Rubialesa

    Udruga španskih nogometaša (AFE) i klub Espanyol zatražili su od Višeg odbora za sportove (CSD) da suspendira Rubialesa, a u zahtjevu im se pridružila i Sevilla.

    Betisov defanzivac Hector Bellerin nazvao je predsjednikov govor i odluku “sramotnima”, a njegov suigrač u napadu Borja Iglesias poručio je preko društvenih mreža kako se neće odazivati u reprezentaciju bude li pozivan, dok ne dođe do promjene u savezu.

    Nogometni savez sjeverne pokrajine Navarre tražio je smjenu Rubialesa, ali se o njoj nije glasalo na sjednici na kojoj su bili predstavnici regionalnih saveza, piše u pismu poslanom medijima.

    Oglasila se Barca, Casillas, Luis Enrique

    Bivši španski izbornik i sadašnji trener Paris SG-a Luis Enrique rekao je, međutim, da sa sportske strane Rubiales “radi odličan posao”.

    “Govoreći temeljem svog iskustva, jer sam ondje proveo puno godina, Rubialesov rad svih ovih godina je bio odličan. Doveo je savez na jako visoku razinu, a sportski rezultati govore za sebe”, izjavio je Enrique na konferenciji za medije uoči utakmice s Lensom. “Vezano za epizodu nakon zadnje utakmice, predsjednik je priznao svoje greške. Nije potrebno da ja to komentiram”, dodao je.

    Španija, čiji su nogometaši u junu osvojili Ligu nacija, a nogometašice u nedjelju Svjetsko prvenstvo, kandidat je za organiziranje Svjetskog prvenstva za nogometaše 2030. godine. Španska ženska reprezentacija prvak je svijeta i za nogometašice do 17 i 20 godina.

    Tokom Rubialesovog govora, u kojem je naveo da ga “lažni feminizam” već sedmicu dana progoni, dio članova saveza je pljeskao, a dio nije, iz čega se iščitava podjela unutar Španskog nogometnog saveza.

    “Morali bismo pet dana govoriti o našim djevojkama, o sreći koju su nam pružile. O tituli koju nismo imali u ženskom nogometu, ali…”, napisao je Iker Casillas, bivši golman Real Madrida i Španije te osvajač Svjetskog prvenstva 2010. godine.

    Tokom dana očekuju se reakcije drugih nogometnih radnika i organizacija. Popodne bi se trebao oglasiti i CSD (Consejo Superior de Deportes), državno tijelo koje ima nadležnost suspendirati predsjednika saveza utvrdi li se da je povrijedio neki od članaka iz zakona o sportu. CSD je zaprimio tužbe protiv Rubialesa u kojima je navedeno da je bila riječ o “poljupcu na silu”, koji je “seksualno nasilje”.

    On je u petak rekao da je poljubio igračicu uz njen pristanak te da će se braniti na sudu.

    Španska ženska nogometna reprezentacija pobijedila je prije pet dana s 1:0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva igranom u australskom Sydneyju.

    Prije nego što su podigle pobjednički pehar, igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje. Na podiju, među osobama koje su im tom prilikom čestitale, nalazio se i Rubiales. Kada je naišla igračica Hermoso, zagrlio ju je i rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta, nakon čega se smijao. Savez je taj isti dan poslao priopćenje španjolskoj novinskog agenciji EFE u kojem su stajale riječi igračice da je do poljupca došlo uslijed euforije te da je bio “obostran” i “spontan”.

    Sindikat igračica, kojem pripada Hermoso, zatražio je javno u srijedu da Rubiales odstupi s dužnosti.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje