Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sergej Barbarez: Radit ćemo konkretno i korektno

Preuzmite sliku

Sergej Barbarez (52) je danas imenovan za novog selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Barbarez se na press konferenciji obratio prisutnim novinarima.

“Velika stvar za mene. Nadam se da će biti za Savez i reprezentaciju. Dolazimo sa velikom željom i ponosom. Bilo bi nekorektno sa moje strane komentarisati neka dešavanja iz prošlosti. Imamo neku viziju. Slijedit ćemo naš put i budite uvjereni da ćemo raditi konkretno i korektno.

Vaš izbor je najiščekivanija stvar u bh. fudbalu u zadnjih 10 godina. Imate podršku navijača, ali ste nepoznanica kao trener. Kakva će biti vaša fudbalska filozofija?

“Hajde da odmah ne idemo u neke detalje. Mi imamo viziju koja će se razlikovati od dosadašnjih. Imamo potrebu da neke stvari promijenimo i da je uljepšamo. Zato je stvorena ekipa oko nas. Uvijek sam želio da radim sa ljudima koji su pametnii i iskusniji od mene. Tako će biti i sada. Idemo samo kao tim.“

O stručnom štabu?

“Znate da je reprezentativni fudbal drugačiji od klupskog. Tu se pita neki menadžerski dio posla i to mene najviše zanima. Vjerujte da će biti ekipa koju ćete svi podržati. Svi ih znate. Nešto se špekuliše, ali smo u finalnim razgovorima. Ne želim sada da ulazim u dubinu, ali ekipa oko mene će imati punu slobodu u svom radu. Ako budemo imali respekt između sebe, sve će funkcionisati kako treba.”

O Ligi Nacija i kvalifikacijama?

“Sve utakmice ove godine su ogroman faktor da prihvatim ovaj izazov. Jednostavno sam karakterno takav i želim igrati protiv najboljih. Želimo da promijenimo neke stvari i da naši momci imaju iskustvo na najvišem nivou. Nadam se da ćemo opravdati velika očekivanja. Mi smo uvijek u igračkim danima bili ponosni na ono što smo radili, a tako ćemo i sada biti.”

Koliko je dobra stvar o kontinuitetu, ugovor na četiri godine? Kako ćete gledati na igrače, da li ćete krenuti u podmlađivanje?

“Imao sam cilj da taj kontinuitet dođe. Od strane Saveza i predsjednika je to ispunjeno. Tokom prvog razgovora smo se dogovorili. Samo sam tražio malo vremena da razmislim i bitno je bilo da sastavim ekipu oko sebe. Što se tiče igračkog kadra, reprezentacija je skup onih koji najviše osjećaju i koji je najviše žele”

Kult reprezentacije je izgubljen zadnjih godina. Kako ćete ga vratiti?

“Ima anegdota kada sam neki dan otišao kod frizera. On me pita kada se vraćamo na tribine. Ta rečenica mi je dala još veću motivaciju. Momci su i prije davali sve od sebe, ali pokušat ćemo ih još više motivisati. To će biti glavno na okupljanjima. Imamo već plan da 10 država obiđemo u pet dana. Bit će tu svega.”

Ne zna se da li Džeko odlazi iz reprezentacije. Da li ćete obaviti neki razgovor s njim?

“Mi sigurno nećemo nikoga ništa moliti. Ko želi da bude i ko osjeća da je tu – bit će tu. Mnogo igrača je otišlo iz reprezentacije prije nego je trebalo. I ja sam bio jedan od onih koji je ranije otišao iz reprezentacije. Nikada nikoga nećemo otpisati. Sa svima ćemo biti u kontaktu, razgovarat ćemo i pokušati napraviti pravi put.”

Imate li neki okvir koji će igrači biti na prvom spisku?

“Uvijek se priča o nekom podmlađivanju, ali to je irelevantno. Sigurno ćemo imati u vidu taj krajnji cilj i plasman na EURO. Igrači koji to mogu izdržati, oni će biti dio te priče. Sigurno nećemo mijenjati svako okupljanje po pet igrača. Imamo ogromnu volju i želju da radite. Po tome nam sudite.”

Šta je presudilo da prihvatite poziv?

“Da sam imao potpunu slobodu biranja svojih saradnika, potpunu slobodu da se Emir Spahić uključi. Tu predsjednik i Savez se nisu miješali. Rukave ćemo zasukati i imamo nekoliko finih ideja. Sigurno će biti nekih promjena. Bit će to fina priča.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,