Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Selektor Luksemburga pred susret sa Zmajevima: “Htjeli vi to ili ne, mi smo trenutno ispred BiH”

Preuzmite sliku

Selekcija Luksemburga pred sutrašnji duel 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj, u kojem će u okviru grupe J igrati protiv Bosne i Hercegovine (20.45 sati), večaras od 19.00 sati trenira na zeničkom Stadionu “Bilino polje”.

Selektor Luc Holtz, pred večarašnji trening svog tima na zeničkom stadionu, održao je pres-konferenciju na kojoj je podsjetio kako su trenutno bolje plasirani od bh. reprezentacije.

Luksemburg je, naime, u gostima iznenadio Slovačku (0:0), a na svom terenu su izgubili od Portugala s 0:6 te u subotu savladali Lihtenštajn s 2:0, dok je BiH jedina tri boda osvojila u domaćem duelu 1. kola protiv Islanda (2:0).

“Uvijek treba biti optimističan. Da li vi to htjeli ili ne, ali mi smo trenutno ispred BiH, zbog boda kojeg smo osvojili na gostovanju u Slovačkoj (0:0). Jasno je da vi imate dobre igrače, mi smo vrlo svjesni toga. Međutim, naši igrači imaju optimizam i kvalitet. Vjeruju u sebe, a svjesni smo prednosti i nedostataka pa ćemo se fokusirati na naše prednosti kako bismo osvojili bodove”, kazao je Holtz, koji nacionalni tim Luksemburga vodi još od 2010. godine.

Napomenuo je kako je u tom periodu bilo raznih situacija, ali da nikada ne odustaje. Međutim, reprezentacije Luksemburga sutra će nastupiti bez dvojice važnih igrača, Gersona Rodriguesa (27) i Vincenta Thilla (23), koji su se sukobili s selektorom Holtzom te su napustili reprezentaciju. Rodrigues je bio i strijelac drugog gola u subotu protiv Lihtenštajna, ali selektora Holtza ni ta činjenica posebno ne zabrinjava.

“Imamo 22 jednako sposobna igrača, koji mislim da će uraditi sve da bi dali svoj maksimum i da bismo postigli dobar rezultat. Nama je jasno da je BiH u ovom trenutku favorit, bez obzira na poraz od Portugala, ali i mi imamao svoje planove”, kazao je Holtz.

Svjestan je pritiska koji ima njegov tim zbog činjenice da je BiH pobijedila u svih sedam do sada odigranih međusobnih mečeva, uz ukupnu gol-razliku 17:1, ali ističe kako je i veći pritisak na selekciji BiH.

Zanimljivo je da su oba tima u ovim kvalifikacijama samo u jednom meču postizali golove – BiH u trijumfu protiv Islanda (2:0), a Luksemburg u subotu protiv Lihtenštajna (2:0).

Golman Anthony Moris, na pitanje o igračima koji su napustili tim, kazao je da svako ima pravo donositi odluke u svoje ime, ali je istakao i kako se oni “trebaju skoncentrisati na sutrašnju utakmicu te pokazati da niko nije veći od tima”.

Sutra u istom terminu Island dočekuje lidera grupe Portugal, a posljednjeplasirani Lihtenštajn drugoplasiranu Slovačku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje