Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Salah osvojio nagradu sportskih novinara za najboljeg igrača sezone u Premiershipu

Preuzmite sliku

Zvijezda Liverpoola i reprezentacije Egipta Mohamed Salah proglašen je najboljim igračem Premiershipa u ovoj sezone, a nagradu mu je dodijelilo Udruženje sportskih novinara (FWA).

Salah je nadmašio nogometaša Manchester Cityja Kevina De Bruynea za svega 20 glasova, a njih dvojica su zajedno osvojili više od 90 posto glasova od ukupno 400.

Dvadesetpetogodišnji Egipćanin je prvi Afrikanac koji je osvojio ovu nagradu, a zvanična ceremonija dodijele će biti upriličena 10. maja. Također, Salah će postati prvi igrač Liverpoola koji je osvojio nagradu nakon Luisa Suareza 2014. godine. Prethodno je Steven Gerrard proglašen najboljim igračem 2009. godine.

Salah je postigao 31 pogodak ove sezone, a nedostaje mu samo jedan kako bi nadmašio Cristiana Ronalda, Luisa Suareza i Alana Shearera te postavio novi rekord po broju golova postignutih u 38 utakmica sezone Premiershipa.

Predsjednik Udruženja sportskih novinara Patrick Barclay je kazao da je ovo bilo “tijesno” glasanje, odnosno da je razlika između dvojice nogometaša najmanja od 1969. godine kada su izjednačeni bili Tony Book iz Manchester Cityja te Dave Mackay iz Derby Countyja.

Salaha je 22. aprila najboljim igračem sezone u Premiershipu proglasilo Udruženje profesionalnih nogometaša, a sada će postati šesti igrač koji je u posljednjih sedam sezona osvojio obje nagrade.

FWA je uveo i nagradu za najbolju nogometašicu, a ona je pripala Fran Kirby iz Chelseaja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: