Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rubiales svjedoči na Višem sudu u Madridu po prijavi Hermoso

Preuzmite sliku

Bivši čelnik španskog nogometnog saveza Luis Rubiales svjedočit će u petak pred Višim sudom u Madridu zbog svog navodno neželjenog poljupca u usne pobjednice Svetskog prvenstva Jeni Hermoso, saopćio je sud u utorak.

Incident, na ceremoniji dodjele medalja nakon pobjede španske ženske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Sydneyu, u Australiji, prošlog mjeseca, izazvao je val ogorčenja protiv seksizma i mačo ponašanja u Španiji.

Rubiales je odbacio zahtjeve brojnih igrača, sportskih tijela i političara da podnese ostavku na mjesto predsjednika Kraljevskog španskog nogometa, navodeći da nije učinio ništa loše i da je poljubac bio obostran i sporazuman.

Bura, međutim, nije utihnula i on je u nedjelju podnio ostavku nakon što je Hermoso podnijela krivičnu prijavu protiv njega.

On će se pojaviti pred sudom u petak u podne.

U pritužbi Hermose opisuje se kako ju je Rubiales poljubio u usta “bez njenog pristanka” dok ju je držao za glavu s obje ruke nakon što je Španija pobijedila Englesku u finalu Svjetskog prvenstva za žene 20. augusta. Incident se desio pred globalnom televizijskom publikom.

Sudija Višeg suda Francisco de Jorge je zadužen za istragu jer se incident desio van Španije.

Rubiales nije odgovorio na pitanja Reutersa o slučaju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,