Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ronaldova pobjednička godina: Portugalac je najbolji u Evropi!

Preuzmite sliku

Sezona prepuna golova, sjajnih igara i velikih trofeja bila je ubitačan adut za konkurenciju. Njegov ‘vječni neprijatelj’ i konkurencija Argentinac Leo Messi nije ušao u izbor trojice najboljih.

Cristiano Ronaldo najbolji je igrač Evrope!

U izboru UEFA-e i uglednih medija Portugalac je slavio ispred saigrača Garetha Balea i Atleticovog napadača Antoinea Griezmanna.

Messi, Iniesta, Ribery, Ronaldo, Messi, Ronaldo

Ronaldo je svih šest godina bio u finalu ovog izbora, a ovo je drugi put da osvaja nagradu. Messi je osvojio nagradu 2011., Iniesta godinu nakon toga, potom je Ribery bio igrač godine, Ronaldo je nagradu osvojio 2014., a Messi 2015. Ove godine Ronaldo se izjednačio s Messijem po broju nagrada.

Nevjerovatna godina 

Kakva godina za Cristiana Ronalda! Uspio je nešto što možda ni sam nije vjerovao da može uspjeti. U istoj je sezoni osvojio Ligu prvaka i Evropsko prvenstvo.

Dok je najelitnije klupsko nogometno takmičenje nešto na što je i mogao računati u dresu Reala, zlatnoj medalji u Francuskoj nije se mogao pretjerano nadati. Tron je bio ‘rezerviran‘ za druge, no kako to već bude u sportu i nogometu, desilo se iznenađenje.

Ronaldo je kao kapiten Portugala predvodio svoje suigrače do naslova prvaka i time osigurao titulu Uefinog najboljeg igrača Evrope za prethodnu sezonu, a samo mjesec dana prije tog senzacionalnog uspjeha, sudjelovao je u osvajanju Lige prvaka u dresu ‘blancosa‘. Za Uefu su to bili sasvim legitimni razlozi da ga proglase najboljim.

Pored toga, postao je igrač s najviše nastupa za Portugal (trenutno ih ima 133) pretekavši Luisa Figa koji je stao na 128.

Cristiano je igrač koji je najviše puta nastupio na Evropskim prvenstvima (17) čime je pretekao Lilliana Thurama (16, Francuska) te Edwina van Der Sara (16, Nizozemska). Također, na Euru u Francuskoj postao je prvi igrač koji je nastupio na četiri različita prvenstva (Portugal 2004., Austrija i Švicarska 2008., Ukrajina i Poljska 2012. te Francuska 2016.).

Sezona prepuna golova, sjajnih igara i velikih trofeja bila je ubitačan adut za konkurenciju. Njegov ‘vječni neprijatelj‘ i konkurencija Argentinac Leo Messi nije ušao u izbor trojice najboljih gdje su se uz CR-a naši Velšanin Gareth Bale i Francuz Antoine Griezmann.

No, niti njegova dva sugrađanina iz Madrida nisu mu mogli ništa u ovoj ‘borbi‘, iako je Griezmann bio blizu. Blizu, prvo na San Siru da zabije penal Realu (ali je promašio), blizu trofeja na Euru u dresu Francuske.

To ‘blizu’ ipak nije dostatno za titulu najboljeg igrača Evrope koja je za prošlu sezonu zasluženo pripala portugalskom kapitenu Cristianu Ronaldu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje