Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potencijalni trener Sarajeva promijenio prezime: Bilo me sramota što sam iz Srbije koja je bila poznata kao agresor

Preuzmite sliku

Nestor El Maestro je novi kandidat za klupu FK Sarajevo, a njegova životna priča je izuzetno zanimljiva.

Rođen kao Nikola Jevtić u Srbiji, dva puta je mijenjao prezime kako bi izgubio “ić”. Početkom 90-ih godina sa proodicom je otišao u Englesku gdje je završio trenersko školovanje.

U razgovoru za Guardian dotakao se promjene prezimena i objasnio razlog.

“Zapravo, to sam uradio dva puta. Prvi, kad mi je bilo 16 ili 17, htio sam da se riješim onoga “ić”. Nakon toliko godina u Engleskoj, osjećao sam se kao Britanac, a bilo me i malo sramota što sam iz Srbije, koja je tada u svijetu bila poznata kao agresor. Tiraninu Slobodanu Miloševiću, čije je prezime završavalo kao moje, sudilo se za ratne zločine”, rekao je Nestor i dodao:

“Najprije sam promijenio svoje ime u John Smith ili nešto slično. Nekoliko godina kasnije, kad mi je bilo oko 18, počeo sam da se osjećam kao lažnjak i pomalo glupo s tim imenom. Roditelji su mi bili stranci i govorili su drugačijim naglaskom, pa sam se vratio svom izvornom imenu koje mi se oduvijek i sviđalo – Nestor. U trenucima tinejdžerskog ludila, prezime sam promijenio u El Maestro, jer mi je zvučalo cool. Sad sam El Maestro duže nego što sam bio Jevtić i naučio sam da živim s tim.”

U svojoj trenerskoj karijeri vodio je Spartak Trnavu, CSKA Sofiju, Sturm iz Graza, Al-Taawoun i Goztepe.

Sa Spartakom je osvojio šampionat Slovačke u sezoni 2017/18.

Podsjetimo, klub sa Koševa je bez trenera nakon što je Mirza Varešanović napustio Sarajevo poslije poraza od Torpeda u 1. pretkolu Konferencijske lige.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje