Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ozbiljna konkurencija u napadu: Šta Džeku čeka u Feneru?

Preuzmite sliku

Edin Džeko je postao novi igrač turskog Fenerbahcea, prošlosezonskog viceprvaka Turske i osvajača Kupa ove zemlje.

Edin Džeko će sasvim sigurno biti prvo ime Fenerbahcea, kako kvalitetom tako i imenom.

Ipak, u napadu će imati solidnu konkurenciju. Napadači Fenera su trenutno Michy Batshuayi koji je prošle sezone postigao 20 golova. Potom Brazilac Joao Pedro, nekadašnji igrač Evertona i Watforda, Joshua King, te Mergim Berisha koji se vraća s posudbe iz Augsburga.

Dosadašnji najbolji igrač i kapiten, Enner Valencia koji je zabio sjajnih 33 gola prošle sezone, odlazi u brazilski Internacional i Dijamant će imati zadatak nadoknaditi njegove golove.

Ipak, izvjestan je odlazak nekoga iz napada pogotovo nakon dolaska Džeke, ali i skorijeg imenovanja novog trenera.

Trener iz prošle sezone, Jorge Jesus je napustio Fener na kraju sezone, a kao novi trener najviše se spominje Vincenzo Montella, nekada sjajni talijanski napadač, a doskorašnji šef struke Adane Demirspor s kojom je bio jedno od najvećih iznenađenja prošle sezone. Još se spominju Sergen Yalcin, Voldan Demirel i Ismail Kartal.

Od ostalih igrača, vrijedi izdvojiti 23-godišnjeg desnog beka Ferdija Kadioglua koji je najskuplji igrač sa 17 miliona eura, te Ardu Gulera, veliku nadu turskog fudbala. Sa samo 18 godina je procijenjen na 15 miliona eura, a u sezoni iza nas je sakupio 33 nastupa, postigao pet golova i dodao sedam asistencija.

Fenerbahce je jedan od najvećih klubova u Turskoj. Drugi su najtrofejniji klub sa 19 osvojenih titula, četiri manje od Galatasaraya.

Osnovani su davne 1907. godine, a svoje domaće utakmice igraju na stadionu Şükrü Saracoğlu koji ima kapacitet od 47.000 sjedećih mjesta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,