Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nova ideja o regionalnoj ligi: 42 kluba iz 13 zemalja

Preuzmite sliku

Ideja o organizovanju regionalne fudbalske lige ne napušta nikoga na prostorima bivše Jugoslavije. Mediji u Makedoniji i Hrvatskoj posljednjih dana bruje o novom pokušaju da se dođe do nekog kvalitetnog rješenja i pominju 2018. kao godinu začetka takmičenja.

Kako pišu Večernje novosti prvi čovjek FS Makedonije, Ilčo Đorđioski stavio se čak u ulogu idejnog tvorca, a projekat se svodi na reginalnu ligu od čak 42 kluba iz 13 zemalja jugoistočne Evrope (šest eliminisanih iz kvalifikacija za LP i 36 eliminisanih iz kvalifikacija za Ligu Evrope).

Igralo bi se u proljetnom dijelu sezone, u terminima Lige prvaka i Lige Evrope, a u njoj bi učestvovali timovi koji nisu uspjeli da prezime u ovim takmičenjima.

Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić kaže da se o ovom prijedlogu već govorilo…

“Ideja nije loša. Pričalo se o njoj nedavno na nivou nacionalnih fudbalskih saveza iz našeg okruženja. Ali moram da naglasim da mi shvatamo potrebu za ovom ligom, da svi žele punije tribine i veće prihode, ali hoćemo da vodimo i brigu o našim klubovima. Dakle, da vidimo šta je najbolji model za sve”, izjavio je Karadžić za Novosti.

Generalni sekretar FSS Zoran Laković kaže da je posljednja inicijativa drugačija od svih ostalih prethodnih, jer je konačno postoje konkretni prijedlozi kako bi sve bilo organizovano.

“Predstavnici 13 regionalnih saveza sastali su se prije mjesec dana u Ljubljani u okviru formirane Radne grupe. Na sastanku je, naravno, bio i FSS. Već tada je zauzet stav da se ništa konkretnije ne radi bez saglasnosti i podrške UEFA, koja je prilično osjetljiva na pokretanje ovakvih takmičenja. Krajem marta će biti poznato mnogo više stvari na Kongresu UEFA. Samim tim, i naš stav je jasan. Želimo da čujemo šta o svemu misli Evropska fudbalska unija, jer niko ne želi da krene pogrešnim putem. Pošto bi se utakmice igrale u terminima Lige prvaka i Lige Europe, to bi značilo da bi i naši najbolji klubovi mogli da igraju i domaća takmičenja”.

Ono što je osnovni zadatak organizatora prilikom pokretanja ovakvog takmičenja biće da se kod UEFA izdejstvuje prohodnost u evrokupove. Neki osnovni prijedlog je da pobjednik regionalne lige ide direktno u grupnu fazu Lige prvaka, a da finalista pokuša kroz play-off da se domogne elite.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,