Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nije sve u novcu: Navijači lješnjacima plaćaju kartu za utakmicu (FOTO)

Preuzmite sliku

Da je fudbal uvijek bio mnogo više od same igre i od samog sporta, ali i da sve nije u novcu, pokazuje primjer turskog trećeligaša Orduspora, iz grada Ordu na crnomorskoj obali.

Teška ekonomska situacija u posljednjih nekoliko godina nije napuštala ovaj klub, pa je za pet godina pao za tri lige. Uprava kluba je, kako bi privukla što više navijača, donijela neobičnu odluku, te omogućila da se osim novcem, karta za utakmicu može platiti lješnjacima, piše Anadolu Agency (AA).

Orduspor je 2012. i 2013. godine nastupao u Super ligi Turske, nakon toga dvije sezone proveo ligi niže, Prvoj ligi, naredne godine pao u Drugu ligu, te danas nastupa u 3. Ligi Turske.

Predsjednik “ljubičasto-bijelih” Yasar Pamuk u razgovoru sa AA kazao kako je fudbalski klub Orduspor isto vremeno i nevladina organizacija koja pokušava na najbolji način predstaviti svoj grad.

“Želimo preporoditi naš klub kako bi ponovo stigao do Super lige. Naši navijači se trude da podrže klub, no mi smo razmatrali planove o privlačenju većeg broja navijača na tribine. Tako smo pokrenuli i projekat ‘plaćanja karte lješnjacima’. Do kraja sezone naši navijači će kartu, osim novcem, moći platiti i lješnjacima”, rekao je Pamuk.

Regija Crnog mora je poznata po uzgoju lješnjaka i ona obezbjeđuje 80 posto turskog tržišta lješnjaka. Lješnjak je u ovoj regiji lješnjak poznat i kao ‘zeleno zlato’.

 “Ovom kampanjom želimo skrenuti pažnju i na sam lješnjak, ali i na Orduspor. Trenutno se kilogram lješnjaka na tržištu kreće oko 10 turskih lira, naše karte se također prodaju po toj cijeni. Jedan kilogram lješnjaka dovoljan je da uđete na stadion. Kampanja je počela, tako da su navijači već počeli kupovati karte lješnjakom za sutrašnju utakmicu protiv Sultanbeyli Belediyspora”, kazao je Pamuk.

Dodao je kako je u toku razmatranje mogućnosti da se većom količinom lješnjaka kupi i karta na duži period. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,