Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neki od najvećih trenutaka u historiji fudbala

Preuzmite sliku

Postoji mnogo rezultata koji će se pamtiti u historiji fudbala, a koji se smatraju nekim od najpoznatijih i najvažnijih događaja u sportu.

Donosimo vam nekoliko utakmica čiji su ishodi ostavili neizbrisiv trag najvažnije sporedne stvari na svijetu. Možda se neki neće složiti s ovom listom.

Međutim, upravo su ove utakmice izdvojene kao historijske.

Svjetsko prvenstvo 1950. godine u Brazilu, kada je Brazil pobijedio Urugvaj sa 1:2. Smatra se da je ovo jedan od najtežih trenutaka u brazilskom fudbalu jer je to bio prvi put da su organizovali Svjetsko prvenstvo i igrali u finalu. Brazil je bio veliki favorit, ali je Urugvaj uspio da pobjedi na  stadionu Maracana u Rio de Žaneiru, pred 200.000 ljudi.

Finale Lige šampiona 1999. godine, kada je Manchester United pobjedio Bayern München sa 2:1 u posljednjim minutama utakmice. Ovo se smatra jednim od najuzbudljivijih finala u historiji Lige šampiona, jer su igrači Manchester Uniteda uspjeli da preokrenu rezultat u posljednjim minutama utakmice.

Svjetsko prvenstvo 1970. godine u Meksiku, kada je Brazil pobijedio Italiju sa 4:1 u finalu. Brazil je bio dominantan tokom cijelog turnira, a ova pobjeda se smatra jednom od najboljih predstava u istoriji fudbala.

Finale Svjetskog prvenstva 1966. godine, kada je Engleska pobijedila Njemačku sa 4:2 u produžecima. Ovo je bila prva i jedina pobeda Engleske na Svjetskom prvenstvu, a finale se pamti i po tome što je Engleska pobijedila golom koji je bio sporan zbog toga što se nije jasno vidjelo da li je lopta prešla gol-liniju.

Finale Lige šampiona 2005. godine, kada je Liverpul uspio da nadoknadi zaostatak od tri gola protiv favorizovanog Milana u drugom poluvremenu, da bi na kraju pobjedio u penal seriji. Ovo se smatra jednim od najnevjerovatnijih preokreta u historiji fudbala.

Ovi događaji su samo neki od najvećih trenutaka u historiji fudbala, ali postoje i drugi veliki trenuci i događaji koji su imali veliki uticaj na razvoj ovog sporta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,