Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Navijači u Španiji i Meksiku moći će pregledati VAR odluke i čuti razgovore sudija

Preuzmite sliku

Španske i meksičke fudbalske vlasti odlučile su da od januara objavljuju audio i video zapise VAR tehnologije, koja je predmet stalnih kontroverzi.

Fudbalski savez Španije i prva liga Primera objavili su da će poslije svakog dana takmičenja objavljivati slike i audio razgovore između sudije na terenu i VAR sudije.

Sa tom praksom počet će se u Superkupu Španije, koji se od 10. do 14. januara održava u Rijadu, a nastavit će se u utakmicama u 20. kolu Primere koje je na programu od 12. januara.

Materijal će se objavljivati svaki put preko “zvaničnih operatera takmičenja” i odnosit će se na faze utakmice pregledane na monitoru postavljenom na terenu sa ciljem promovisanja boljeg razumijevanja sudijskih odluka.

Uz istu brigu da se pojača transparentnost sudijskih odluka, Fudbalski savez Meksika objavio je sličnu odluku o objavljivanju materijala kada se šampionat nastavi 12. januara.

“Ideja je da je VAR sposoban da usaglasi kriterijume odlučivanja i samim tim smanji ponavljajuće kontroverze u vezi sa njegovom upotrebom”, rekao je predsjednik Fudbalskog saveza Meksika Huan Karlos Rodriges. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,