Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Miralem Pjanić danas slavi 33. rođendan

Preuzmite sliku

Miralem Pjanić danas slavi svoj 33. rođendan.

Pjanić je bh. fudbaler koji je nosio dresove najvećih klubova ikada sa karijerom koju je gradio u Metzu, Lyonu, Romi, Juventusu, Barceloni i Bešiktašu, a danas nastupa u Emiratima za Sharjah FC.

Ima preko 600 utakmica u ligama petice i reprezentaciji BiH, a ujedno je najskuplji bh. fudbaler svih vremena jer su klubovi na njegove transfer i plate do sada potrošili više od 250 miliona KM.

Prve fudbalske korake ipak je napravio daleko od rodne Tuzle – u Luksemburgu. Njegov otac Fahrudin je i sam bio fudbaler, a 1990. godine je, kao fudbaler zvorničke Drine, dobio ponudu da ide igrati fudbal u Luksemburgu i uz to stalni posao.

  • Na nagovor tetka Safeta koji je već živio u Luksemburgu, Fahrudin je to prihvatio i napustio rodnu grudu, da bi mu se nedugo zatim pridružila supruga Fatima sa Miralemom koja zanimljivo također danas slavi rođendan. Kasnije je upravo Fahrudin bio i prvi Miralemov trener.

    Za reprezentaciju BiH je odigrao 108 utakmica, zabio 17 golova i sa Zmajevima 2014. godine igrao na SP u Brazilu.

  • Sam je ispričao kako je sa porodicom provodio dane u kombiju kako bi uživo gledao utakmice reprezentacije BiH, a 2003. na čuvenoj utakmici BiH – Danska na stadionu Koševo čvrsto odlučio da će igrati za svoju domovinu.

    Miralem je u dosadašnjoj karijeri osvojio 11 trofeja. Sa Juventusom ima sedam trofeja, sa Sharjahom dva, a sa Barcom i Bešiktašem po jedan.

    Sretan rođendan Mire!

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,