Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Meho Kodro mora mijenjati planove, još dva treninga do Lihtenštajna

Preuzmite sliku

Ako je vjerovati zvaničnom rasporedu aktivnosti reprezentacije BiH još dva treninga su ostala Zmajevima do utakmice protiv Lihtenštajna koja se igra u petak navečer u Zenici.

Zmajevi će u srijedu trenirati pored Sarajeva, a u četvrtak na Bilinom Polju. Meho Kodro ima problema sa igračima na stoperskim pozicijama jer je ostao bez Adriana Leona Barišića, a saznajemo kako na raspolaganju neće biti ni Anel Ahmedhodžić. To u praksi znači kako je Kodro ostao sa samo dva klasična stopera u ekipi – Hrvojem MIličevićem i Dennisom Hadžikadunićem.

Selektor je reprezentaciji priključio stopera U23 tima Juventusa i mlade reprezentacije BiH Tarika Muharemovića, ali će Tarik u četvrtak na Grbavici igrati utakmicu za U21 BiH protiv Slovenije. Iako ga Kodro neće moći uživo gledati zbog preklapanja termina sa treningom Zmajeva u Zenici, za očekivati je kako će ga Kodro ipak priključiti A reprezentaciji, zbog deficita na ovoj poziciji.

Stopersku poziciju je prošle sezone često u Marseju igrao Sead Kolašinac, a isto je nastavio i u Atalanti, pa je moguće da i Kolašinac “zakrpi ovu poziciju”.

Safet Sušić je znao Anela Hadžića, Muhameda Bešića ili Elvira Rahimića uspješno koristiti na stoperu, Robert Prosinečki je to radio sa Harisom Medunjaninom, a Blaž Slišković sa Sergejom Barbarezom koji je igrao libera. Pobjeda protiv Lihtenštajna ne bi trebalo da dođe u pitanje bez obzira ko igrao u odbrani, pa je moguće da i Meho Kodro odabere neko alternativno rješenje.

Ipak, zadnja linija sa Anelom Ahmedhodžićem pokazala se dobra i u ofanzivnom dijelu igre, zbog iznošenja lopte i priključivanja napadu, te brzog pokretanja novih akcija koje radi Anel, ali i činjenice da nerijetko šutira glavom nakon prekida.

Selektor će tako morati mijenjati svoje prvobitne planove.

Meho Kodro na rasporedu ima sljedeće igrače:

Golmani: Ibrahim Šehić (Al Khaleej), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca)

Odbrana: Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Hrvoje Miličević (AEK Larnaca), Adrian Leon Barišić (Basel), Sead Kolašinac (Atalanta), Amar Dedić (Salzburg), Jusuf Gazibegović (Šturm), Dennis Hadžikadunić (HSV)

Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Bešiktaš), Rade Krunić (Milan), Miralem Pjanić (Sharjah), Sanjin Prcić (Strasborug), Benjamin Tahirović (Ajax), Luka Menalo (Dinamo Zagreb), Adi Nalić (Hammarby)

Napad: Edin Džeko (Fenerbahce), Ermedin Demirović (Augsburg), Smail Prevljak (Hertha), Kenan Kodro (Fehervar), Said Hamulić (Vitesse), Nemanja Bilbija (Zrinjski)

Aktivnosti reprezentacije BiH:

Srijeda 6. septembar – 10:30 sati trening u Butmiru, otvoren za javnost

Četvrtak 7. septembar – 18:45 sati utakmica U21 BiH – U21 Slovenija, Grbavica

Četvrtak 7. septembar – 19:00 sati trening na Bilinom Polju, otvoren za medije 15 minuta

Petak 8. septembar – 20:45 sati, utakmica BiH – Lihtenštajn

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje