Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Liga nacija: Zmajevi savladali Sjevernu Irsku rezultatom 1:2 (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Belfastu je savladala ekipu Sjeverne Irske u novom UEFA-inom takmičenju – Ligi nacija.

Izabranici selektora Roberta Prosinečkog protiv Nogometne reprezentacije Sjeverne Irske slavila je rezultatom 1:2.

Domaća reprezentacija je mnogo bolje otvorila meč, a već u prvoj minuti odbrana BiH je pogriješila. Domaći su tražili jedanaesterac, ali je sudija Krlovec pokazao da se igra nastavi.

Nogometaši Sjeverne Irske su igrali dosta agresivno i bili su mnogo bolja ekipa na terenu. Prvu ozbiljniju priliku na meču imali su domaći u 18. minuti kada je Mekgin (McGinn) probio po desnoj strani, šutirao, ali mu je Šehić odbranio. U 21. minuti Dalas (Dallas) je šutirao, ali je lopta otišla malo pored gola.

U 26. minuti BiH je imala opasan napad, ali je Bešić predugo držao loptu u svom posjedu, pa je na kraju lopta završila u gol-autu. Prvu ozbiljniju priliku na meču „Zmajevi“ su imali u 30. minuti kada je Višća fenomenalno protrčao po lijevoj strani, dodao do Džeke koji je šutirao, međutim, njegov udarac odbranio je golman Sjeverne Irske.

  • BiH je u vodstvo došla u 36. minuti kada je Edin Džeko fenomenalno ubacio u peterac, gdje je bio Haris Duljević, koji je poslao loptu u mrežu za vodstvo „Zmajeva“ od 0:1. Domaćini su pokušali da izjednače do kraja prvog poluvremena, no rezultat se nije mijenjao.

    Nogometaši Sjeverne Irske i u drugo poluvrijeme ušli su agresivno. U 48. minuti Dalas je odlično šutirao, ali mu je Šehić izvrsno odbranio. Možda i najbolju priliku za Sjevernu Irsku na utakmici imao je Laferti (Lafferty) koji je u 54. minuti odlično šutirao, ali mu je čuvar bh. mreže Šehić fantastično odbranio, piše Dnevni avaz.

    U nastavku su domaćini kontrolirali meč i imali posjed lopte, ali su „Zmajevi“ povećali prednost u 65. minuti kada je Elvis Sarić iskoristio grešku odbrane domaćina i lagano pospremio loptu u mrežu za 0:2. I nakon drugog primljenog gola, domaćini nisu odustajali od napada. Pokušavali su na sve načine da smanje rezultatski zaostatak.

  • U 76. minuti, nakon asistencije Višće, Duljević je fantastično šutirao, no pogodio je stativu. U 84. minuti domaćini su se našli u šansi, no Zukanović je u posljednji tren izblokirao, da bi potom Šehić fantastično odbranio nakon velike greške pri ispucavanju lopte. Domaćini su uspjeli postići gol u trećoj minuti nadoknade Grig (Grigg) je savladao Šehića za konačan rezultat 1:2.

    „Zmajevi“ su ovom pobjedom upisali prva tri boda u Ligi nacija, a selektor Prosinečki došao pobjede u svojoj prvoj službenoj utakmici na klupi reprezentacije. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje