Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Legendarni Freeman i Ghanim Al Muftah poslali snažnu poruku sa otvaranja SP-a

Preuzmite sliku

Ceremonija otvaranja ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru pripala je američkom glumcu veteranu Morganu Freemaun i Ghanim Al Muftahu (20) ambasadoru Svjetskog nogometnog prvenstva, oni su zauzeli su centralno mjesto s porukom jedinstva i zajedništva.

Ghanim Al Muftahu,pati od sindroma kaudalne regresije, rijetkog poremećaja koji ometa razvoj donjeg dijela kičme. Ljekari su mu rekli da će vjerovatno umrijeti prije nego što napuni 15 godina. Međutim, uspio je preživjeti i daje nadu svim osobama s invaliditetom.Svake godine ide na operacije. Nada se da će postati paraolimpijac. Kaže da su njegovi omiljeni sportovi nogomet, plivanje, ronjenje i planinarenje.

“Kroz sve razlike u jeziku postoji zajednička nit nade, ushićenja i poštovanja. Možda ne razumijemo riječi, ali u najdubljem dijelu sebe moramo cijeniti i razumjeti emocije koje nas sve povezuju”, rekao je Freeman na ceremoniji otvorenje Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

Izvedba je dobila gromoglasan pljesak publike, a gledatelji iz cijelog svijeta iskazali su veliko poštovanje prema filmskoj legendi.

“Ovo je najljepša, najkarizmatičnija i najdirljivija ceremonija otvaranja Svjetskog prvenstva ikada”, napisala je jedna osoba na Twitteru.

“On je zaista legenda”, napisala je druga.

Inače, Freeman je bio dio kampanje 2010. godine koja je pokušavala pogurati domaćinstvo ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Sjedinjene Američke Države. Međutim, oni su tada izgubili od Katara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje