Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kultni evropski stadion od 2024. godine gubi UEFA-inu licencu: “Opasno je igrati na njemu”

Preuzmite sliku

Stadion je izgrađen 1975. godine i trenutno ima nešto manje od 30.000 sjedećih mjesta. Ime je dobio po Janu Breydelu, pokretaču pobune koja je dovela do bitke kod Zlatnih mamuza.

Prije 1999. i Evropskog prvenstva koje se održalo 2000. na njemu, stadion je bio poznat kao olimpiski stadion, a imao je 18.000 mjesta. Tokom decembra 2015. teren je presvučen italijanskom hibridnom travom (mješavina prirodne i umjetne trave) pod nazivom Mixto.

  • Na ovom stadionu su u prošlosti igrane neke velike utakmice, ali trenutno izgleda zaista katastrofalno, barem za uslove zapadne Evrope i klubova kao što je Club Brugge. Otkako je 2012. godine preuzeo Club Brugge, Bart Verhaeghe ima želju da napravi novi stadion, ali to se godinama ne rješava.


    Naime, navijači na društvenim mrežama konstantno objavljuju slike oronulog izdanja stadiona.

    Jedina dobra stvar je što nema opasnosti od urušavanja jer postoje sigurnosne nosive konstrukcije, ali stadion već dugo ne zadovoljava moderne potrebe. U ljeto 2020. klub je uveo potpuno nove svlačionice, nakon što je VIP prostor već bio temeljito osvježen 2016. godine, ali je udobnost za navijače nažalost ostala ispod standarda.

    “Jan Breydel je spreman. Dotrajalo je i opasno je igrati na njemu”, rekao je prvi čovjek Cluba Bruggea Bart Verhaeghe.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje