Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Juventus se suočava s novim sankcijama i daljnjim oduzimanjem bodova u Seriji A

Preuzmite sliku

Juventus bi se mogao suočiti s ozbiljnim sankcijama ako se potvrdi presuda federalnog tužitelja, piše Forbes.

Juventus je već bio pod istragom zbog prevelikih naknada za transfere igrača, a zbog toga im je oduzeto 15 bodova ove sezone u Seriji A.

Žalba na tu presudu bit će saslušana 19. aprila u Collegio di Garanzia CONI.

Međutim, prema talijanskoj novinskoj agenciji ANSA, Bianconeri se sada suočavaju s optužbama za ono što se dogodilo nakon što je klub objavio da igrači četiri mjeseca neće dobiti svoje plaće u vrijeme vrhunca pandemije COVID-19.

Prethodno se tvrdilo da je tokom tog vremena klub pristao plaćati igrače “izvan knjiga” uprkos izvještavanju u svojim računima da je ekipa pristala da im se ne plati.

To je uključivalo više od 19.500.000 eura plaće koju duguje Cristianu Ronaldu za sezonu 2020./21., a Ured javnog tužitelja u Torinu vjeruje da je talijanski klub privatno pristao platiti mu pun iznos.

Istražitelj tvrdi da se ekipa u stvarnosti odrekla samo jedne mjesečne plaće i sklopila razne ‘tajne sporazume’ prema kojima su igrači ostatak novca koji su im dugovali primali na druge načine.

Vjeruje se da je tužitelj Giancarlo Chinè obavijestio Juve da će biti optuženi za kršenje članka 4.1 u etičkom kodeksu Talijanskog nogometnog saveza, koji se odnosi na sportski fair play.

Juventus, koji je dobio rok od 15 dana da odgovori na optužbe, objavio je saopštenje, insistirajući na tome da su “djelovali u potpunom skladu s načelima sportske lojalnosti”.

U saopštenju se dalje navodi da godišnja finansijska izvješća iz juna 2022. i decembra 2022. pokazuju da je Juve “ispravno primijenio relevantne međunarodne računovodstvene standarde”.

Nema sumnje da bi se ovaj slučaj mogao pokazati puno štetnijim od istrage o transferima igrača, pri čemu je drugo teško dokazati jer se odnosi na proizvoljne brojke koje moraju dogovoriti dva kluba, a uključeni igrač mora pristati na transfer.

Juventus je sedmi u Seriji A nakon bodovne kazne, trenutno osam bodova zaostajući za mjestima u Ligi prvaka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje