Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

In memoriam: Danas tri godine od preranog odlaska Sakiba Malkočevića Soka

Preuzmite sliku

Na današnji dan, prije tri godine, prestalo je da kuca srce legendarnog nogometaša i trenera Slobode i najuspješnijeg selektora jedne omladinske selekcije BiH, Sakiba Malkočevića Soka.

Porodica Malkočević ovaj i svaki naredni oktobar dočekivat će s velikom tugom i neizbrisivom boli.

Od jutros je njegov mezar ponovo mjesto okupljanja. Porodica, rodbina, prijatelji bivši saigrači, kolege treneri traže utjehu koju je teško pronaći, ako je uopće moguće.

Kao da je bilo jučer kada je Sok ispraćen ispraćen na bolji svijet. Svi odaju počast velikom čovjeku i sportskom entuzijasti i znalcu.

Nekadašnji selektor kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sakib Malkočević preminuo je 24. oktobra 2020. godine u 55. godini, nakon duge i teške bolesti.

Malkočević je rođen 25. januara 1965. godine u Tuzli. Kao igrač cijelu karijeru proveo je u Slobodi, a u trenerske vode uplovio je 2003. godine.

Kao trener Slobode dva puta je učestvovao u Intertoto kupu i jednom u Kupu UEFA, dok je 2011. godine s juniorima Slobode osvojio titulu prvaka BiH.

Malkočević je potom preuzeo katedsku reprezentaciju BiH koju je u tri navrata odveo na Evropsko prvenstvo. Najuspješniji je selektor omladinskih selekcija BiH, jedan od najuspjepnijih trenera Slobode uopće.

Vrijeme zaista leti, ali ostaju uspomene na sjajnog čovjeka i sportistu, koji je zadužio sve koji su ga poznavali: dobrotom, smirenošću, taktom, nogometnim znanjem, ljubavlju…

Nedostaje svima. Ponajviše porodici i FK Slobodi, gdje od njegovog odlaska ne cvjetaju ruže. I zbog toga ćemo vječito biti tužni. I siromašniji za jednu prerano “uspavanu” ljudsku gromadu. Tri godine su prošle, ali zaboravu mjesta nema.

U knjizi “100 godina Slobode” (knjiga je objavljena 2019 godine) Malkočević se prisjetio prvih dana kada se zaljubio u crveno-crne boje.

“Ja sam na kraju osnove i tokom srednje škole, a pohađao sam Ekonomsku školu u Tuzli, išao na utakmice Slobode. Sjećam se da sam cijelu sedmicu sakupljao novac koji su mi roditelji davali za užinu kako bih na kraju sedmice mogao kupiti ulaznicu za utakmicu. Lijepa slika me privukla Slobodi. Pun stadion, dobra igra ekipe sa kraje sedamdesetih, uvijek puno golova. Ja sam se zaljubio u Slobodu i čak u jednom trenutku, dok sam sa tribina gledao te čuvene igrače, u meni se javila želja da zaigram na ovom stadionu“.

Dokumentarni film “Sok punog srca” posvećen životu i sportskoj karijeri Sakiba Malkočevića, fudbalera i trenera Slobode, te najuspješnijeg selektora mladih selekcija BiH možete pogledati u video prilogu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje