Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hummels: Leipzig može do titule u Bundesligi

Preuzmite sliku

Matts Hummels ocijenio je da Leipzig može da se bori za titulu u Njemačkoj, bez obzira što je debitant u Bundesligi.

Pobjede Red Bull Leipziga više ne čine iznenađenja.

Debitant u Bundesligi, i svakako najmlađi klub u najjačem njemačkom rangu, poslije deset odigranih kola dijeli prvo mjesto sa slavnim Bayernom. Obje ekipe imaju po sedam pobjeda i tri remija.

As Bavaraca Matts Hummels kaže da ga ne bi iznenadilo ako Leipzig skine Bayern sa trona, na kojem je već četiri uzastopne godine.

Leipzig će biti kandidat za titulu ako ispustimo bodove. Sve što su pokazali do sada bilo je vrlo ubjedljivo. Igraju vrlo napadački fudbal, timski se brane i imaju sve pojedinačne kvalitete koji su im potrebni“, rekao je Hummels.

Ovaj defanzivac koji je osvojio Svjetsko prvenstvo sa Njemačkom kazao je da ga Leipzig  podsjeća na Borussiju Dortmund iz sezone 2011/12, kada je osvojila titulu i kada je Hummels još igrao tamo.

Trener Leipziga Ralf Hazenhitl ne vjeruje baš da njegov tim može da ponovi uspjeh Kaiserslauterna, koji je 1998. osvojio titulu u svojoj prvoj sezoni po povratku u Bundesligu.

Ništa nije nemoguće u fudbalu. Vidjeli ste šta se desilo u Engleskoj sa Leicesterom, ali bi to u Njemačkoj bilo čudo. Ja čak i ne razmišljam o tome. Ne vidim trenutno gdje su nam granice, niti znam gdje bi trebalo da budemo. Mi u suštini igramo sa drugoligaškom postavom, sa timom koji je prošle sezone bio drugi u Cvajti“, rekao je Hazenhitl.

Ovaj trener je prošle sezone vodio Ingolstadt, ali je ovog ljeta zamijenio Ralfa Rangnika, koji je postao sportski direktor. Rangnik je bio tvorac senzacionalne sezone Hoffenheima 2008, kada je na polovini svoje debitantske sezone bio prvi na tabeli.

Hoffenheim  je takođe neporažen ove sezone, a pomogao je Leipzigu da se izjednači tako što je sa Bayernom igrao neriješeno.

  • Leipzig je projekat koji je stvorila austrijska kompanija Red Bull i njen osnivač, milijarder Dietrich Mateschitz, koji je kupio lokalni petoligaški klub 2009. i dao mu novo ime. Nekadašnji istočnonjemački klub dobio je novi stadion za Svjetsko prvenstvo 2006, ali nije imao klub da igra na njemu.

    Protivnički navijači snažno se protive Leipzigovim vezama sa Red Bullom i nazivaju ga “timom iz epruvete“. Klupski autobus je bio kamenovan, a igrači Leipziga redovno su vrijeđani tokom utakmice. Početkom mjeseca neko je pored terena bacio odsječenu glavu bika tokom utakmice.

    Humjels nije jedini koji smatraju Leipzig ozbiljnim rivalom.

    Ulli Hoeness, koji će se vratiti na mjesto predsjednika kada odsluži zatvorsku kaznu zbog izbjegavanja poreza, rekao je u nedavnom intervjuu da je Leipzig “vrlo jak“.

    Oni, naravno, imaju tu prednost što mogu da leže na kauču tokom nedjelje dok mi igramo Ligu šampiona. Ja poznajem gospodina Matešica, on će uložiti nekoliko miliona tokom zimske pauze ako bude trebalo“, rekao je Hoeness.

    Hazenhicel je primijetio da Bayern razmišlja o njegovom klubu.

    Izgleda da je ono što smo odigrali do sada bilo impresivno“, rekao je trener.

    Bayern i Leipzig će se sastati 21. decembra, u posljednjoj utakmici jesenjeg dijela sezone.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,