Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska strepi od dodatnih kvalifikacija, a BiH im se raduje: Zmajevi domaćini, stižu im stari znanci

Preuzmite sliku

Nade Zmajeva da se još uvijek mogu dokopati Njemačke iduće ljeto su i dalje žive.

Kada je ‘ples kuglica’ spojio BiH u skupinu J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj s Portugalom, Slovačkom, Luxembourgom, Islandom i Lihtenštajnom vjerovalo se da je to prolazno za Zmajeve kojima je Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. i dalje jedino veliko takmičenje na kojem su bili.

Međutim, nakon osam utakmica BiH ima tek devet bodova i zauzima peto mjesto u skupini. Jedina lošija reprezentacija je Lihtenštajn koji ima nula bodova.

BiH je krenula odlično u kvalifikacije, u prvom kolu je s 3-0 u Zenici ispraćen Island i činilo se kako je ekipa predvođena Edinom Džekom na putu prema drugom velikom takmičenju u povijesti.

Međutim, sedam utakmica kasnije upisali su pobjede samo protiv Lihtenštajna. Posebno je šokantan bio poraz 2-0 od Luxembourga na domaćem terenu.

Nakon tog poraza dogodila se prva od dvije smjene selektora za vrijeme ovog kvalifikacijskog ciklusa.

Navijači nisu mogli oprostiti Faruku Hadžibegiću poraz od reprezentacije s kojom su se inače poigravali, a nade u izravan plasman na Euro došao je spasiti Meho Kodro. Međutim, on je ‘preživio’ samo dvije utakmice te ga je naslijedio aktuelni selektor Savo Milošević.

U dodatnim kvalifikacijama stari znanci

No, nade Zmajeva da se još uvijek mogu dokopati Njemačke iduće ljeto su i dalje žive.

Naime, BiH je u posljednjem izdanju Lige nacija osvojila svoju skupinu Lige B ispred Finske, Crne Gore i Rumunije te zbog toga imaju osigurano mjesto u dodatnim kvalifikacijama, baš kao što je slučaj i s Vatrenima.

I dok Hrvatska strepi hoće li u dodatnim kvalifikacijama morati igrati protiv Italije ili Nizozemske, kod Zmajeva je puno bolja situacija.

Oni će gotovo sigurno igrati u polufinalu protiv Finske na domaćem terenu, a plasiraju li se u finale ždrijeb će odlučiti hoće li Zmajevi biti također u BiH ili će morati na gostovanje.

Za sada je najizgledniji drugi polufinalni par Izrael – Island stoga se, nakon Slovenaca, Mađara i Srba, i BiH s pravom može nadati plasmanu na Euro, piše Net.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje