Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuski ministar unutrašnjih poslova protiv nošenja hidžaba u ženskom fudbalu

Preuzmite sliku

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Damanin protivi se mogućoj odluci da se fudbalerkama muslimankama dozvoli nošenje hidžaba tokom utakmica, prenosi Anadolu.

“Ovo riskira da bude veliki udarac za republikanski pakt”, rekao je Darmanin komentarišući moguću sudsku odluku da se ženama dopusti nošenje marame tokom fudbalskih utakmica.

Darmanin smatra da se “vjerska odjeća ne treba nositi” tokom bavljenja sportom.

Francuski ministar tvrdi da ukoliko Državno vijeće, najviši administrativni sud u zemlji, dozvoli fudbalerkama nošenje hidžaba tokom igranja utakmica, “to ne bi bio dobar signal za slobodu žena”.

Kolektiv “Hijabeuses”, koji se zalaže za prava muslimanskih žena u fudbalu, uputio je zahtjev Državnom vijeću da Francuska fudbalska federacija (FFF) dozvoli vjerske simbole i odjeću tokom utakmica, uključujući hidžab. Ovaj zahtjev se ne odnosi i na reprezentativne utakmice.

Vijeće je u ponedjeljak saslušalo izvjestioca koji je izrazio javno i nezavisno pravno mišljenje i eventualna rješenja – u korist zahtjeva kolektiva, piše list “Le Figaro”.

Izvjestilac je rekao da se dužnost državnih službenika i javnih službenika da ostanu neutralni ne može primijeniti na sportistkinje.

Očekuje se da će Državno vijeće donijeti odluku sredinom jula.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje