Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

FFF zabranio prekidanje utakmice kako bi fudbaleri prekinuli post: “Preporučujemo da odgode post za pet dana”

Preuzmite sliku

Fudbalski savez Francuske zabranio je prekid utakmica kako bi muslimanski fudbaleri mogli prekinuli post, javlja Anadolija. 

Savez, koji je jučer poslao e-mail Federalnoj sudačkoj komisiji (CFA), zatražio je da se utakmice ne prekidaju kako bi fudbaleri muslimani koji poste mogli prekinuli post.

“Fudbal ne uzima u obzir političke, vjerske, ideološke ili sindikalne stavove svojih igrača. Odgovornost je svih strana osigurati da se ovo načelo, koje obavezuje sve, poštuje”, piše u obrazloženju.

Upozoreno je da bi oni koji prekrše te odredbe mogli biti kažnjeni.

Nakon što su se detalji e-maila pojavili u medijima, razne platforme, posebno društvene mreže, reagirale su na zabranu.

U Engleskoj je objavljeno da će tokom utakmica u Premier ligi i nižim ligama suci davati vrijeme igračima da prekinu post kad utakmica stane.

“Francuski nogometni savez je još jednom pokazao svoju nesposobnost. Nekoliko zemalja pripremilo je stvarne aranžmane za poštivanje religioznih ljudi, bilo je dovoljno prostora da se učini minimum”, rekao je komentator na Twitteru.

Prije odluke FFF-a da ne pauzira utakmice kako bi muslimani prekinuli post, francuska reprezentacija pozvala je svoje muslimanske igrače da odgode post do kraja ramazanskih utakmica Les Bleusa.

“Francusko osoblje neće prisiljavati nikoga da ne slijedi svoju vjeru, ali osoblje Les Bleusa je ipak dalo preporuke u nadi da će igrači odlučiti odgoditi post za pet dana tokom ramazanskih utakmica momčadi”, prenosi francuski sportski list L'Equipe.

Nogometni navijači, posebno muslimani, izrazili su svoje nezadovoljstvo “preporukama” francuskog tima, opisujući ih kao nerazumne i neprihvatljive.

“Ramazan ne funkcionište tako, sramota za FFF”, rekao je korisnik Twittera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,