Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Eriksenovu dramu gledao igrač kojem srce nije radilo 78. minuta: Sve mi se vrailo

Preuzmite sliku

Christian Eriksen jučer se pred kraj prvog poluvremena 1. kola skupine B između Danske i Finske srušio na terenu.

Fabrice Muamba, umirovljeni engleski nogometaš, posebno je dramatično preživljavao scene sa stadiona Parken. Eriksen se u subotu srušio na terenu tokom meča Danske i Finske. Liječnici su ga oživljavali nekoliko minuta, nakon čega je prevezen u bolnicu. Odatle se javio suigračima koji su nakon toga odlučili nastaviti utakmicu. Scene u kojima Eriksen nepomično leži na travnjaku, a liječnici ga spašavaju, dok suigrači oko njega tvore živi zid, šokirale su čitav svijet.

Nešto više od sat vremena kasnije UEFA je objavila da je Danac stabilno i da je njegovo stanje pod kontrolom. Eriksenovu dramu gledao je i Fabrice Muamba, umirovljeni engleski nogometaš koji je proživio sličnu situaciju na utakmici Boltona i Tottenhama u susretu FA kupa 2012. godine. Tadašnji 24-godišnji Boltonov igrač se također iz čista mira srušio na travnjak. U pomoć su mu priskočili suigrači i liječnici, ali i kardiolog koji se igrom slučaja našao među navijačima. Nakon podužeg oživljavanja na terenu Muamba je prevezen u bolnicu.

Boltonov liječnik izjavio je da je Muamba dobio niz elektrošokova. Te da je bio klinički mrtav nevjerovatnih 78 minuta. Bio je dva dana na intenzivnoj njezi. Nakon čega mu se stanje počelo popravljati. Mjesec i pol dana kasnije pušten je iz bolnice s ugrađenim pacemakerom. Muamba se potpuno oporavio, a pet mjeseci kasnije je objavio da završava karijeru. Nakon Eriksenove drame za Daily Mail je napisao kako mu je to bilo gledati.

“Plakao sam. Došao sam kod prijatelja i taman počeo gledati utakmicu kad je Eriksen pao. Što sam duže gledao prijenos, bilo je sve strašnije. Ni ne poznajem Christiana, ali mi se samo jedna misao vrtjela po glavi. Hajde, Eriksen. Hajde! Vratilo mi se sve što sam i sam proživio. Pokušavam o tome ne misliti često, ali nekad je teško. Kad sam vidio Eriksena, odmah sam nazvao oca i pitao ga zašto se to ovom dečku moralo dogoditi. Presretan sam što iz bolnice stižu dobre vijesti, ali neću biti miran dok ga ne vidim na nogama. Želim mu svu sreću pri oporavku”, napisao je Muamba. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje