Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Edin Džeko: U Wolfsburg sam došao nepoznat, a napustio sam ga kao zvijezda

dzeko stoke
Preuzmite sliku

Veoma sam ponosan na činjenicu da sam izabran za najboljeg svih vremena.

dzeko stoke

Edin Džeko najbolji je fudbaler u historiji Volfsburga, odlučili su čitaoci i novinari u anketi koju je organizirao dnevni list iz grada automobila “Wolfsburger Allgemeine Zeitung”. Džeko je u glasanju odnio više nego uvjerljivu pobjedu. S više od 200 bodova nadmašio je svog nekadašnjeg partnera iz napada Grafitea, a s više od 400 legendu kluba Roja Pregera (Roy Prager).

Na listi od 10 fudbalera našao se i Zvjezdan Misimović, koji je na devetom mjestu sa 463 glasa.

– Veoma sam ponosan na činjenicu da sam izabran za najboljeg svih vremena. U Volfsburgu sam proveo samo tri godine, ali smo za kratko vrijeme postigli veoma mnogo. Meni je svako priznanje važno, naročito ako dolazi od navijača i novinara. Na kraju, oni su ti koji sude i zbog kojih se fudbal igra – tvrdi Džeko.

Neopisiv osjećaj

– Vrijeme koje sam proveo u Volfsburgu, nikada neću zaboraviti. Došao sam kao nepoznat igrač, a otišao sam kao zvijezda, sve zahvaljujući klubu. Dao sam mu sve što sam mogao, a on mi je to istom mjerom uzvratio. Najljepše je bilo kada smo osvojili titulu prvaka Njemačke, to je bio osjećaj koji se ne može opisati. I sada se nasmijem kada se sjetim toga – kaže Džeko.

Od tada je prošlo dosta vremena. Džeko je postao zvijezda Mančester sitija, koja u posljednje vrijeme igra odlično. Počeo je posljednje četiri utakmice engleskog prvaka i postigao četiri gola. Sa prosjekom od 88,9 minuta po golu, drugi je najefikasniji igrač lige.

– Prvi put od kada sam stigao u Siti, četiri puta sam zaredom starter. Odmah su uslijedile bolje igre i golovi, a ja sam dobio na samopouzdanju. Pored toga, osjećam se dobro i nadam se da će serija potrajati – ističe Džeko.

edin dzeko

Na pitanje plaši li se da će se kontinuitet prekinuti oporavkom Serhija Aguera, odgovorio je:

– Povreda Serhija Aguera nema apsolutno nikakve veze sa mojim nastupima. Ja sam igrao i kada je on bio spreman. Igrali smo dvije utakmice zajedno, a ostale je on propustio zbog povrede. Dobro je za ekipu što se on vraća i, ako ja nastavim s dobrim partijama, ne bojim se za svoje mjesto.

Bolji od Junajteda

Junajted ima sedam bodova prednosti nad Sitijem, ali Džeko kaže da ona nije nedostižna.

– Dostižna je. Bilo bi glupo kada ne bismo vjerovali u odbranu titule. Još je mnogo do kraja, ništa nije izgubljeno. Moramo pokušati svaku pobijediti i nadati se kiksu Junajteda, a oni će sigurno kiksati. Prema igračkom kadru smo bolji, ali u ovom trenutku oni imaju bolji kontinuitet. No, ako se mi vratimo u formu, nema dilema ko će biti prvi – optimističan je Edin.

Kada je riječ o reprezentaciji, predstojeća utakmica sa Slovenijom bit će zagrijavanje za nešto mnogo važnije u martu – dolazak Grčke u Zenicu.

– Da je to historijski meč, nije, ali da je bitan, jeste. Pobjedom se može mnogo toga dobiti, ali je još rano da se priča o tome. Najbitnije je da nas zdravlje posluži, da protiv Slovenije odigramo maksimalno ozbiljno i da se vratimo sa pozitivnim rezultatom – rekao je Džeko.

Ne bi bila greška da je pobijedio Zvjezdan

Upitan koga bi on izabrao za najboljeg u historiji Volfsburga, Edin je odgovorio:

– Veoma sam sretan zbog izbora, ali ne bi bila greška da su pobijedili Grafite ili Misimović. Ne moram objašnjavati zašto, Grafite je bio najbolji napadač Bundeslige, a Misimović asistent. Zajedno smo napravili dosta dobrih stvari – ističe napadač engleskog šampiona.

edin dzeko mfc

Savez počeo razmišljati na pravi način

Pozive Alenu Haliloviću, Seadu Kolašincu, Seadu Hajroviću i Harisu Seferoviću da budu gosti reprezentacije u Ljubljani, Džeko je ocijenio pozitivno:

– Sjajno je to i za njih i za reprezentaciju. Savez je počeo razmišljati na pravi način, a to je dosta bitno za budućnost. To može biti presudno u borbi za naše igrače. Moja poruka njima je – svi su dobrodošli.

Mahalci su moji drugovi

Odgovor na pitanje kome je bila namijenjena poruka “Za moje mahalce”, koju je na majici otkrio poslije gola protiv Arsenala, još će se čekati.

– Mahalci su moji drugovi. Prepoznali su se sami – rekao je Džeko.

TOP 10

1. Edin Džeko 1.293

2. Grafite 1.079

3. Roj Preger 872

4. Dijego Benaljo 773

5. Martin Petrov 617

6. Krzistof Novak 606

7. Dijego Klimovič 540

8. Marsel Šefer 466

9. Zvjezdan Misimović 463

10. Dijego 417

Bajne tri sezone

Edin Džeko došao je 2007. godine u Volfsburg iz Teplica za četiri miliona eura, a doveo ga je tadašnji trener “Vukova” Feliks Magat (Felix Magath). U tri sezone u dresu ovog kluba Edin je postigao 78 golova i postao najbolji strijelac Volfsburga u historiji, nadmašivši Dijega Klimoviča (Diego Klimowicz).

Najbolje od sebe pružio je u sezoni 2008/2009., kada je u senzacionalnom pohodu Volfsburga na titulu prvaka Njemačke, pod dirigentskom palicom Zvjezdana Misimovića, postigao 26 golova. Sljedeće sezone bio je najbolji strijelac lige sa 22 gola, a našao se i na listi od 30 kandidata za “Zlatnu loptu”.

Ubitačni tandem

Džeko

135

utakmica za Volfsburg

78

golova

28

asistencija

Misimović

88

utakmica za Volfsburg

24

gola

36

asistencija

Dnevni Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: