Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džeko će igrati u mjestu gdje većinom žive stanovnici porijeklom iz BiH: Edin je naš veliki heroj!

Preuzmite sliku

Prava euforija vlada u istanbulskoj općini Pendik uoči utakmice istoimenog kluba i Fenera koja se igra u nedjelju od 17,00 sati u okviru 10. kola turske Superlige.

Kapiten BiH Edin Džeko (37) će predvoditi Fenerbahce, a upravo će naš reprezentivac biti u centru pažnje s obzirom da turski mediji navode da je Pendik druga općina u Istanbulu po broju stanovnika porijeklom iz BiH.

Turski list Hurriyet javlja da su stanovnici Pendika, posebno Bošnjaci, spremni pokazati Edinu bosansku kulturu koju gaje u Turskoj, ali i da će kapitenu Fenera ponuditi i bosanske specijalitete.

Trgovac Fatih Sancakli pozvao je Džeku na suho meso nakon meča i nazvao ga herojem.

“Ovo je veliko uzbuđenje za nas. Edin Džeko je za nas veliki heroj. Njegovo poštovanje, ljubav i odanost našem narodu čine nas jako sretnima. Poslije utakmice ga želimo ugostiti i bit ćemo jako sretni ako dođe”, poručuje Sancakli.

  • Erdogan Erden, predsjednik udruženja Bosna – Sandžak, ističe da su u Pendiku svi uzbuđeni zbog dolaska Dijamanta.

    “Džeko, jedan od najboljih fudbalera BiH, stiže u Pendik koji broji oko 100.000 Bošnjaka. Kada jednom vidi naša bosanska peciva, naše folklorne ekipe, naše bosanske restorane i mjesta u našem komšiluku koji odgovaraju balkanskoj teksturi, uvijek će se vraćati u Pendik. Zato mu želim uspjeh u utakmici protiv Pendikspora i navijamo za Fenerbahce tog dana”, rekao je Erden.

    Jedan od stanovnika bosanskog kvarta u Pendiku Mahir Bassaygin govori da svi jedva čekaju utakmicu i dolazak Džeke.

    “Pendik se prvi put u svojoj historiji takmiči u Superligi. Ovo je velik uspjeh za nas. Naravno, igranje protiv velikih timova donosi veliko uzbuđenje. Dolazak svjetske zvijezde poput Džeke je nešto veliko za nas, posebno u dijelu gdje žive Bosanci. Svi sa uzbuđenjem čekamo utakmicu. Želimo pobjedu Pendika, ali se nadamo da će Džeko obilježiti ovu utakmicu.”

    Načelnik jednog okruga Pendika Ismail Gungor kaže kako u ovom dijelu Istanbula postoji 20 bosanskih slastičarni i lijepih restorana te da je velika čast što takva svjetska zvijezda dolazi u Pendik.

    Inače, Džeko je ove sezone odigrao 13 utakmica za turski klub, zabio devet golova i dodao sedam asistencija.

    Fener je lider u Turskoj superligi sa 27 bodova nakon devet odigranih kola, a u svim takmičenjima ima 18 uzastopnih pobjeda.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,