Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dvije trećine stadiona u BiH, jedna u RH, po loptu “u drugu državu”

Preuzmite sliku

FK Partizan u Bosanskoj Kostajnici obilježio je 70 godina postojanja i rada, a nogomet se u ovom pounskom gradiću počeo igrati još davne 1905. u nekoliko klubova koji su bili preteča današnjeg Partizana utemeljenog 1953.

Od tada do danas ovaj sportski kolektiv imao je svoje uspone i padove, a kroz njega su prošli brojni naraštaji igrača, piše Večernji list BiH.

Seniorski tim FK Partizan takmiči se u Međuopćinskoj ligi nogometnoga područja Prijedor i kako kaže predsjednik klupskoga Upravnog odbora Milan Malinić, taj rang žele zamijeniti višim, ući u Regionalnu ligu područja Banja Luka. Seniorski tim čine i mladi igrači koji su u proteklom razdoblju nastupali za kadetski tim.

U klubu igra više od 100 igrača i 50 djece koja još nisu dovoljno stasala za takmičenja. Prije samog utemeljenja današnjeg FK Partizan, u Bosanskoj Kostajnici djelovali su klubovi koji su registrirani na području današnje Hrvatske Kostajnice. Za 70. godišnjicu Partizana odigrane su utakmice noćnoga malonogometnog turnira u okviru Ljetne lige na obližnjem školskom igralištu pod reflektorima te dnevnim utakmicama na travnjaku nogometnoga stadiona.

Zanimljivo, nogometni stadion Partizana tik je uz državnu granicu BiH i Republike Hrvatske. Naime, dvije trećine stadiona su u BiH, a jedna u RH.

– U nekom prvom uspostavljanju granice to je možda bio problem. Kasnije su se već naviknuli na nas da prelazimo tamo po loptu, bez problema – kaže Malinić. Općina Bosanska Kostajnica, sukladno mogućnostima, potpomaže rad kluba. Jedan od kostajničkih nogometnih veterana je Hamid Sofilić, 80-godišnjak koji i danas dođe na Partizanov stadion bodriti mlade nogometaše. Prisjetio se svojih nogometnih početaka davne 1959. kada mu je trener bio izvjesni Marković iz Sunje.

  • – Upao sam u ekipu jer smo pošli u Dubicu igrati i išli smo kamionom – FAP-om. Zaustavio nas je direktor Zadruge i nije dao da iko ide u kamionu osim nogometaša. Umjesto da budem rezerva, u ekipu me odmah ubacio trener, danas pokojni Marković – kazao nam je Hamid sa sjetom, ali i ponosan na vrijeme kad je kostajnički nogomet bio u usponu, a on u naponu snage.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje