Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Davor Vugrinec loptu zamijenio umjetnošću (FOTO)

Preuzmite sliku

Apsolutni rekorder u Hrvatskoj nogometnoj ligi (HNL) po broju postignutih golova prije mjesec i pol dana, u 40. godini, penzionisao se od nogometa i posvetio se svojoj strasti i hobiju, umjetničkom kolekcionarstvu. Davor Vugrinec niz godina pasionirano sakuplja djela hrvatskog slikarstva, a nedavno je otvorio vlastitu galeriju umjetnina u centru Zagreba.

  • davor-vugrinec-loptu-zamijenio-umjetnoscu-foto1-2015-08-01
  • Davor Vugrinec je završetkom ove nogometne sezone, 15. juna 2015., u svojoj 40. godini „objesio kopačke o klin“ i posvetio se svom dugogodišnjem hobiju, kolekcionarstvu umjetnina. Moglo bi se reći kako je sa kopačkama, na zidni klin počeo sve više vješati i umjetničke slike. Prije nekoliko mjeseci otvorio je „Galeriju Vugrinec“ u Radićevoj ulici gdje se bavi prodajom slika, grafika, antiknog namještaja, porculana i predmeta primijenjene umjetnosti.

    – Varaždin, Turska, Italija… –

    Davor Vugrinec danas sa porodicom živi u Zagrebu. Rođen je u Varaždinu, a nogometom se, kojeg je prestao profesionalno igrati nedavno, počeo baviti u ranom djetinjstvu, u šestoj godini.

    Na pitanje igra li aktivno nogomet, kaže kako se još nije stigao odmoriti od posljednje sezone koju je odigrao za hrvatski klub Slaven Belupo. O nogometu ne razmišlja previše, a u skoro vrijeme planira se rekreacijski baviti teretanom ili trčanjem. Vugrinec je apsolutni rekorder po broju golova u HNL-u gdje je postigao 146 pogodaka. Za reprezentaciju Hrvatske je nastupio 28 puta i sedam puta se upisao u strijelce.

  • davor-vugrinec-loptu-zamijenio-umjetnoscu-foto2-2015-08-01
  • Profesionalnu karijeru otpočeo je u svom Varteksu iz Varaždina prvih pet sezona, zatim je odigrao tri sezone za turski Trabzonspor, pet sezona igrao je u Italiji; Lecceu, Atalanti i Cataniji. Po povratku u Hrvatsku igrao je u Rijeci, zatim za Dinamo, Zagreb, pa ponovno Varteks i na kraju dvije posljednje sezone u Slaven Belupu.

    – Zavidna kolekcija remek-djela –

    Na kolekcionarstvo umjetnina ga je potaknuo njegov prijatelj Horvat, također kolekcionar, koji ima veliku kolekciju velikog hrvatskog slikara, Varaždinca Miljenka Stančića.  Vugrinec je sa Horvatom u Zagrebu kupio svoju prvu sliku ovog cijenjenog hrvatskog slikara.

    Osobita Vugrinecova strast su slike hrvatskih umjetnika od kraja 19. stoljeća do 70-ih godina 20. stoljeća.

    Davor ima veliku, privatnu kolekciju slika kojom ne trguje u galeriji. Prvi dio njegove kolekcije počinje sa slikarom Mašićem, a završava oko 1945. godine. Ta Vugrinecova kolekcija, 46 slika i 9 skulptura, bila je nedavno predmet javne izložbe u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

  • davor-vugrinec-loptu-zamijenio-umjetnoscu-foto7-2015-08-01
  • Drugi dio njegove kolekcije baziran je na period od kraja Drugog rata pa do kraja umjetničkog pokreta Nove tendencije, do 1973. godine. Posjeduje oko stotinu slika varaždinskog slikara Ive Režeka koji je 20-ih godina, u tzv. pariškoj fazi, bio u dodiru sa Picassom.

    Kaže kako bit njegove kolekcije nije sakupljanje imena, nego slika koje su remek-djela i najbolje od autora. Na neke slike čeka već desetak godina…

    – Samoobrazovanje u karanteni –

    „Strast i hobi prešli su mi u zanimanje. Otvorio sam galeriju u kojoj želim prezentirati sve ono što sam naučio do sada, što sam vidio, stiecao i upijao kroz razna putovanja, kroz druge svjetske galerije i muzeje“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Vugrinec, naglasivši:

    „Kad kupite prvu sliku, kad vidite da vas je poprimilo, da ste jako zagrijani za to, onda poslije toga dolazi literatura, traženje po antikvarijatima sve te literature i knjiga“.

    Dodaje kako je kao nogometaš za vrijeme karantena imao dovoljno vremena za upijanje i čitanje literature o umjetnosti, ali kako je potrebno neprestano učiti i podizati vlastitu ljestvicu saznanja.

    Vugrinec kaže kako se još jedan hrvatski nogometaš bavi sakupljanjem umjetnina, a to je golman Tomislav Butina koji se bavi suvremenijom umjetnošću.

  • davor-vugrinec-loptu-zamijenio-umjetnoscu-foto9-2015-08-01
  • Kaže kako kao poklon na svadbu najradije ponese nekakvu umjetninu, a na pitanje koji je najskuplji hrvatski slikar odgovara:

    „Najskuplji hrvatski slikar. To je uvijek enigma. Ali slike koje bi mogle dostići najveću cijenu su od autora, ali vrhunske kvalitete, Bukovca, Medovića, Kraljevića i Račića.“

    Vugrinec poznaje i bosanskohercegovačke slikare, Safeta Zeca, Mirsada Berbera, Ismeta Mujezinovića, Omera Mujadžića… i kaže kako su to imena koja dobro kotiraju i u Hrvatskoj. (Tuzlanski.ba/AA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,