Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dani Alves bi uskoro mogao na slobodu uprkos presudi kojom je osuđen na 4,5 godine zatvora

Preuzmite sliku

Dani Alves (40), bivši desni bočni i jedan od najtrofejnijih fudbalera u historiji, nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog silovanja.

Presuđeno je da je 30. decembra 2022. u VIP dijelu noćnog kluba u Barceloni silovao 23-godišnjakinju. Suđenje nekadašnjem nogometašu završeno je 7. februara ove godine, a 15 dana kasnije saznao je presudu.

Neymar je donacijom Alvesu pokrenuo mehanizam njegovog ranog oslobađanja

Tužiteljstvo je tražilo od devet do maksimalnih 12 godina zatvora. Alvesovi advokati branili su ga činjenicom da je bio pijan. Sada imaju pravo uložiti žalbu, što znači da slučaj još nije zaključen, a fudbaler ostaje u zatvoru. Kaucija je odbijena zbog straha da bi pobjegao u Brazil koji ne izručuje svoje državljane osuđene na zatvor u drugim državama. Brazilski mediji objavili su nakon presude kako je jednu od ključnih uloga na putu do umanjene kazne za Alvesa imao Neymar, njegov bivši suigrač i veliki prijatelj. Kazna je smanjena jer je primijenjena olakšavajuća okolnost naknade štete, s obzirom na to da je prije suđenja žrtvi isplaćeno 150.000 eura. Taj novac dao je Neymar.

Evo kako Alves može na slobodu tri mjeseca nakon što je osuđen na 4.5 godine zatvora zbog silovanja

No španski mediji otkrivaju da to nije jedina velika pomoć Daniju Alvesu. Druga je odredba španskog kaznenog zakona. Alves je u pritvoru od 20. januara 2023. To znači da je tamo proveo jednu godinu, jedan mjesec i pet dana. To vrijeme mu se ubraja u služenje kazne na koju je nepravomoćno osuđen. Tako dolazimo do toga kako Alves, usprkos tome što je prije samo tri dana osuđen na 4.5 godine zatvora zbog teškog kaznenog djela, može biti slobodan već u maju ove godine.

Naime, prema spomenutom zakonu, on nakon odsluženja trećine kazne, a to će biti za manje od tri mjeseca, može tražiti prijevremeno puštanje na slobodu. Ako mu sud to ne odobri, može dobiti bitno ublažavanje kazne, kao što je primjerice to da je po danu slobodan a da u zatvoru mora tek prenoćiti. Ili da u zatvoru mora provoditi osam sati dnevno.

U prilog mu ide i što Španija protjeruje strance osuđene na manje od 5 godina zatvora

“Alves si izdržavanje zatvorske kazne može bitno skratiti dobrim ponašanjem u zatvoru, stalnim razvojem kulturnih aktivnosti i hobija kojima se bavi u zatvoru i plaćanjem nadoknade žrtvi zločina“, pišu Španjolci ističući što smo spomenuli, da mu je posljednje omogućio Neymar. Ovo ostalo je na Alvesu. On ima još jedan veliki adut. Španski zakon za strance osuđene na zatvorske kazne kraće od pet godina predviđa da nakon što neko vrijeme provedu u pritvoru i zatvoru, budu protjerani iz zemlje, a samim tim i iz njihovog zatvora. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,