Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dalić: “Čuo sam se s Perišićem, nije mu lako, živio je za ovo…”

Preuzmite sliku

Hrvatska sutra od 18 sati u Kopenhagenu igra utakmicu osmine finala Evropskog prvenstva protiv Španije. Ranije danas održana je konferencija za medije na kojoj su govorili selektor Zlatko Dalić i veznjak Marcelo Brozović.

Glavna tema selektorovog obraćanja bila je utakmica sa Španijom, iako se najviše u javnosti priča o situaciji u reprezentaciji nakon što je Ivan Perišić otpao za većinu preostalog dijela Eura zbog pozitivnog testa na koronavirus.

Perišić mora deset dana u izolaciju, što znači da bi propustio i ostale faze nokaut-runde sve do finala ako Hrvatska dođe do njega. Ipak, taj dio pitanja je na sebe preuzeo glasnogovornik reprezentacije Tomislav Pacak nakon završetka konferencije za medije.

Presica je otvorena pitanjima za Marcela Brozovića.

Koliko će vam nedostajati Perišić?

Svi znamo koliko je Perišić bitan za ovu ekipu, ali ovdje ima dosta igrača koji ga mogu na kvalitetan način zamijeniti. Ko god uđe na njegovu poziciju, dat će sve od sebe.

Dosta igrača Hrvatske igra ili je igralo u Španiji. Kolika je to prednost?

Mala je prednost, ali to ništa ne znači. Na nama je da damo sve od sebe.

U Španiji Busquets radi ono što ti radiš u Hrvatskoj. Hoće li taj dvoboj odlučiti utakmicu?

Možda neće odlučiti cijelu utakmicu, ali jedan dio svakako. Mi imamo dobar vezni red, oni također i ko se više nametne, taj će biti u boljoj poziciji.

Je li rješenje da se Špancima pusti posjed lopte pa ih se napada iz kontre?

U nekim dijelovima utakmice je, ali ne može se tako igrati protiv Španaca cijelu utakmicu. Sigurno se nećemo braniti cijelu utakmicu. Sigurno se nećemo braniti protiv Španaca.

Koliko vas ometaju putovanja? 

Ma ne ometaju, sve je to normalno i dio života.

Nakon pitanja za Marcela Brozovića krenula su pitanja za selektora Dalića.

Kako doživljavate komentare iz Španije, predstavljaju Hrvatsku kao nešto što će dobiti za desert?

Nije bitno ko što govori, mi njih sigurno neće podcijeniti. Naš cilj je biti što bolji, a na kraju ćemo vidjeti ko je bio u pravu.

Jeste li se čuli s Perišićem?

Naravno da smo se čuli. Nije mu lako, žao mu je što neće igrati, za ovo je živio, ali, eto, to je život i to se dogodi. On će biti naš veliki navijač.

Ko umjesto Perišića?

Mi smo govorili i prije da na toj poziciji imamo najbolji i najširi izbor igrača. Tu su Brekalo, Rebić i Oršić koji to igraju. Ako ćemo nešto drugačije, tu je i Ivanušec, ali mislim da ćemo ići s igračem koji i inače igra tu poziciju. Koga god odaberemo, dat će sve od sebe. Da će biti na nivou Perišića, teško, ali dat će sve od sebe.

Javljaju li se navijači za ulaznice, je li se vratio onaj stari osjećaj?

Mislim da je, učinit ćemo sve da ne razočaramo navijače.

Koliko će izostanak Perišića uticati na beka koji ga prati?

Kao što sam rekao, bit će ga teško nadomjestiti. Španci su sigurno pripremali ekipu da bude nešto defanzivnija na toj strani, a sada će vjerovatno napraviti nove promjene. Ipak, kažem, tu smo najbolje pokriveni, pronaći ćemo rješenje.

Ko najbolje reaguje na treninzima u Rovinju od igrača koji konkuriraju za tu poziciju?

Svi oni rade dobro, nije mi lako izabrati. Ne mogu svi igrati, tu imamo najviše kvalitete, ali nadam se da ćemo naći rješenje koje će biti najbolje.

Slaven Bilić je 2012. godine zamalo prošao Špance s dupliranjem bekova na obje strane. Razmišljate li o toj opciji?

Iskreno, ne. Hrvatska mora igrati i tražiti kvalitetno rješenje sa svojim igračima. Nama treba pobjeda i dobra igra, treba nam više ofenzive. Ako ćemo se samo braniti i čuvati svoj gol, nećemo ništa postići. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,