Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brazil savladao Koreju i izborio četvrtfinale Mundijala

Preuzmite sliku

Nogometaši Brazila plasirali su se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru. Petostruki prvaci svijeta su u osmini finala bez većih problema pobijedili selekciju Južne Koreje sa 4:1 i zakazali četvrtfinale sa viceprvakom svijeta selekcijom Hrvatske.

Brazilci su odigrali najbolje poluvrijeme na turniru, a u pojedinim trenucima filigranski preciznim akcijama i minijaturama ispred gola podsjetili na najbolje dane brazilskog nogometa.

  • Od početka susreta krenuli su napadački a već nakon nešto više od pola sata imali su četiri gola prednosti, koja je mogla biti i ubjedljivija.

    U sedmoj minuti Vinicius Junior je doveo svoju ekipu u vodstvo preciznim udarcem sa 15 metara iskosa, a samo šest minute kasnije prednost je udvostručio Neymar sa bijele tačke. Richarlison je fauliran u šesnaestercu Koreje, sudija je pokazao na bijelu tačku, a napadač PSG-a bio je siguran realizator najstrožije kazne.

    Richarlison je u 29. minuti započeo i završio najljepšu akciju na utakmici i postigao svoj treći pogodak u Kataru, dok je Paqueta u 36. minuti pogodio nakon asistencije Viniciusa za ubjedljivih 4:0. Imao je Brazil još nekoliko prilika preko Neymara, Richarlisona i Paquete, ali je golman Koreje odbranio njihove udarce.

    Koreja je u prvom dijelu također imala nekoliko dobrih akcija a jednom je ozbiljno zaprijetila preko Hwang Hee-Chana koji je šutirao snažno i precizno pod prečku, ali je golman Brazila Alison krajnjim naporom izbio loptu u korner.

    U drugom poluvremenu obje ekipe imale su po nekoliko prilika, a jednu su iskoristili nogometaši Koreje koji su u 77. minuti došli do počasnog pogotka. Strijelac je bio Paik Seungho koji je snažnim udarcem sa 25 metara savladao Alissona za konačnih 4:1.

    Brazil će u četvrtfinalu 9. decembra igrati protiv Hrvatske, koja je danas pobijedila selekciju Japana boljim izvođenjem jedanaestraca sa 3:1.

    Plasman u četvrtfinale izborile su još selekcije Nizozemske i Argentine koje će se također sastati 9. decembra, te Engleske i Francuske koje će odmjeriti snage dan kasnije. Posljednji četvrtfinalisti bit će poznati u utorak kada se igraju preostala dva meča osmine finala između Španije i Maroka (16.00) te Portugala i Švicarske (20.00).

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje