Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brazil i Španija igraju prijateljsku utakmicu protiv rasizma

Preuzmite sliku

Nogometna reprezentacija Brazila će odigrati prijateljsku utakmicu protiv Španije na stadionu Santiago Bernabeu u martu iduće godine u sklopu antirasističke kampanje kao dijela podrške napadaču Reala Viniciusu Jr, najavio je Španski nogometni savez (RFEF).

Predsjednik RFEF-a Luis Rubiales i njegov kolega iz Brazilske nogometne federacije (CBF), Ednaldo Rodrigues, sastali su se u Madridu kako bi pokrenuli zajednički pokret za borbu protiv rasizma pod sloganom „Jedna koža“, javlja Reuters.

Sporazum je uslijedio nakon rasističkih uvreda koje je 22-godišnji Vinicius pretrpio na nedavno odigranoj prvenstvenoj utakmici u Valenciji.

Virus koji sramoti sve u nogometu

„Važno je razumjeti da nogometne vlasti moraju primijeniti oštrije kazne u slučajevima rasizma“, rekao je Rodrigues na konferenciji za novinare.

„Novčane kazne nisu dovoljne. I klubovi moraju odgovarati. CBF je bio prvi nogometni savez koji je donio oštrije sankcije za slučajeve rasizma, poput oduzimanja bodova, zatvaranja tribina ili doživotnog isključenja članova kluba. Moramo voditi kampanju u cijelom svijetu za borbu protiv ovog virusa koji sramoti sve u nogometu“.

Prošlog mjeseca CBF je također pokrenuo nacionalnu kampanju protiv rasizma na utakmicama brazilske lige pod sloganom „Nema igre s rasizmom“.

„U našem nogometu nema mjesta za rasističke uvrede“, rekao je Rubiales. „Nedopustivo je da se takvi događaji poput onoga s Valencijom događaju u Španiji“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje