Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH veliki favorit protiv Lihtenštajna

Preuzmite sliku

Reprezentacije Lihtenštajna i Bosne i Hercegovine večeras igraju utakmicu 7. kola grupe J Kvalifikacija za EURO.

U debiju Save Miloševića na klupi Zmajeva naša reprezentacija gostuje u Lihtenštajnu i naš tim apsolutni je favorit. Ovo će biti duel 199. i 63. reprezentacije na FIFA Rang listi. Domaćini su prema Transfermarktu vrijedni 1.43 miliona eura, dok je naša reprezentacija procijenjena na 84.60 miliona eura.

U prvom duelu BiH je savladala Lihtenštajn sa 2:1. Nakon šest odigranih kola Lihtenštajn nema niti jedan osvojeni bod, a imaju gol-razliku 1:19. BiH ima šest bodova uz gol-razliku 5:9. Zmajevima bi pobjeda značila da u teoriji još uvijek imaju šanse za plasman na Euro.

Selektor Savo Milošević ne može računati na Ahmedhodžića, Tahirovića, Kovačevića i Hadžikadunića.

Reprezentacija BiH posljednjih osam utakmica u gostima ne zna za pobjedu, imaju pet poraza i tri remija. Posljednji gostujući trijumf Zmajevi su imali 09.10.2021. godine u Kazahstanu.

Posljednjih pet utakmica Lihtenštajna:

Slovačka – Lihtenštajn 3:0

BiH – Lihtenštajn 2:1

Lihtenštajn – Slovačka 0:1

Luksemburg – Lihtenštajn 2:0

Lihtenštajn – Island 0:7

Posljednjih pet utakmica BiH:

Island – BiH 1:0

BiH – Lihtenštajn 2:1

BiH – Luksemburg 0:2

Portugal – BiH 3:0

Slovačka – BiH 2:0

BiH i Lihtenštajn su odigrali devet međusobnih duela. Naša reprezentacija je ostvarila osam pobjeda, a jednom je bilo neriješeno.

Selektor Savo Milošević:

“Apsolutno sam zadovoljan reakcijom igrača. Ovi momci su fenomenalni, profesionalni i nije bilo dileme što se tiče odnosa prema reprezentaciji jer prihvataju apsolutno sve. Vrlo mali period smo imali da im objasnimo neke stvari. Trudili smo se da što manji broj novih stvari donesemo te da to bude u što manjim crtama.

Ništa nismo donijeli novo što bi njima bilo strano. To je sport i mora da se gleda kao na jedan novi početak. S obzirom na dosadašnje rezultate, moramo da se borimo. Sutra počinje novi ciklus. Moramo dati maksimum i shvatiti ovu utakmicu ozbiljno. Mart je najbitniji. Koji će protivnici biti u baražu, to ne znamo. Ipak, moramo dati maksimum i probati da budemo najbolji što možemo do marta”, kazao je Milošević.

Utakmica se igra od 20:45 sati uz direktan TV prijenos na BHT1.

U druga dva meča naše grupe sastaju se:

Island – Luksemburg

Portugal – Slovačka

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje