Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Beograd: Partizan se oprostio od legendarnog Ivice Osima

Preuzmite sliku

FK Partizan oglasio se ubrzo nakon što je u 81. godini preminuo Ivica Osim, legendarni fudbaler i trener.

„U ranim prepodnevnim časovima, iznenada nas je napustio legendarni jugoslovenski igrač i trener, i nekadašnji trener crno-belih Ivica Osim. FK Partizan izražava iskreno saučešće prijateljima i porodici“, napisali su crno-bijeli u oproštaju na Twitteru.

Ivica Osim, čuveni fudbaler i trener, preminuo je u 81. godini, a ostavio je neizbrisiv trag u svijetu fudbala i zauvijek će se pamtiti. Rođen je u Sarajevu, 6. maja 1941. godine, praktično je odrastao na Grbavici, gde je i počeo sa igranjem fudbala u omladinskim kategorijama Željezničara.

Za prvi tim je debitovao 1959. godine na utakmici protiv Proletera iz Osijeka. U Želji je proveo čak 11 godina, odigrao je 250 utakmica i postigao 95 golova.

Tokom igračke karijere nastupao je još za holandski Cvole, te francuske klubove Sedan, Strasbourg i Valenciennes. Nadimak Štraus dobio je zbog plave kose.

Nastupao je i za reprezentaciju Jugoslavije, u dresu nacionalnog tima je upisao 16 mečeva uz osam pogodaka, ima osvojeno drugo mjesto na Evropskom prvenstvu 1968. godine.

Na početku trenerske karijere vodio je Željezničar, čak osam godina. Bio je selektor Jugoslavije od 1986. do 1992, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, a posljednji trenerski angažman imao je kao selektro Japana 2007. godine.

Kako su pisali medije, htio ga je dovesti i Real Madrid, no taj klub odbio je u dva navrata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,