Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Benteke ušao u istoriju kvalifikacija za Svjetska prvenstva (VIDEO)

Preuzmite sliku

Christian Benteke, fudbalski reprezentativac Belgije ušao je u istoriju kvalifikacija za svjetska prvenstva kao strijelac najbržeg gola. Benteke je sinoć u trećem kolu grupe “H“ u gostima kod Gibraltara postigao vodeći gol za Belgijance nakon svega sedam sekundi igre.

Samo što su domaćini krenuli s centra Benteke im je ukrao loptu utrčao u šesnaesterac i pogodio mrežu za vodstvo 1:0 i ulazak u istoriju. Do kraja Belgija je postigla još pet golova, od čega su još dva bila Bentekeova, i slavila sa 6:0.

Prethodni rekord držao je Davide Gualtieri, reprezentativac San Marina sa golom postignutim 17. novembra 1993. godine protiv Engleske. Njegova reprezentacija imala je početni udarac sa centra, jedan igrač San Marina uputio je dubinsku loptu u kazneni prostor, a Gualteri je nadskočio golmana Davida Seamana i Stuarta Pearcea, te pogodio poslije svega 8,3 sekundi igre. Gualter je ušao u istoriju, a to je razljutilo Engleze koji su u nastavku utakmice deklasirali rival i slavili sa 7:1. Te kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine Engleska je završila na trećem mjesto i nije se plasirala na finalni turnir. Naravno, San Marino je bio posljednji sa jednim osvojenim bodom protiv Turske.

Belgija u kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018. godine nakon tri kola vodi na tabeli grupe “H“ sa maksimalnih devet bodova. Slijedi je Grčka sa istim brojem bodova, dok je BiH treća sa šest. Estonija ima tri, a Kipar i Gibraltar su bez bodova. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,