Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Begović: Odlična je odluka što Sušić ostaje, moramo otići i na EP da potvrdimo kvalitet

Preuzmite sliku

Asmir Begović, golman Stoke Cityja i reprezentacije Bosne i Hercegovine završio je s godišnjim odmorom i kako je kazao u razgovoru za novinsku agenciju Patria već naredne sedmice počinju pripreme u Stokeu i za sada on ostaje u Premiershipu, iako se pisalo da je čak i Real Madrid zainteresiran za usluge našeg sjajnog golmana.

 – Ostajem u Engelskoj. Nisam imao konakat s bilo kim drugim. Ja sam zadovoljan time. Pripreme za mene počinju slijdeće sedmice i radujem se novoj sezoni i imamo za cilj napraviti neki veći iskorak u ovoj godini – kaže Begović.

  • a-begovic
  • Kako kaže dalje, emocije iz Brazila polako su se slegle, ali još uvijek ostaje dio tuge zbog činjenice da nismo prošli grupu. Napredak na FIFA-inoj rang listi Begović vidi kao podstrek za još bolje igre i pobjede.

    – Bitno je pobijediti svaku utakmicu upravo zbog FIFA-ine liste. U Brazilu je bio cilj proći dalje, to nismo ostvarili, ali postići prvu pobjedu na SP i zabiti prve golove puno znači. Ostavili smo dobar dojam na svjetsku fudbalsku javnost tako da ima puno toga pozitivnog što se desilo u Brazilu. Na kraju mi želimo još napredovati. 19. mjesto je odlično, ali mi želimo napredovati još više – dodao je Begović.

    Najbolji čuvar mreže u BiH ne krije zadovoljstvo što će selektor Safet Sušić ekipu voditi i kroz kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

    – Dosta smo napredovali sa selektorom Sušićem na čelu i mislim da je dobro što je on i dalje na našoj klupi. Možemo napredovati još jer imamo dobre igrače. Moramo se plasirati i na Evropsko prvenstvo i dokazati svoj kvalitet. Odluka o ostanku Sušića je dobra i ne vidim nikakve probleme. Svi igrači su zadovoljni i jedva čekamo početak kvalifikacija da budemo zajedno i igramo zajedno i pobjeđujemo – pojasnio je Begović.

    Rođeni Trebinjac ove godine govorio je o genocidu i dešavanjima u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, jer su predstavnici CIVIC-a u Stokeu organizovali misu povodom obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici.

    Srebrenica je veliki i najtužniji trenutak u historiji BiH. Ja sam se u Engleskoj priključio ceremoniji putem koje je iskazan respekt svim žrtvama i njihovim porodicama. Znam da je 11. juli težak dan za sve bh. građane i ako možemo dati bilo kakvu podršku da pomognemo u tim trenucima ja sam tu i uvijek ću biti – naglasio je Begović, koji tokom rata nije bio u našpj zemlji, ali kako kaže uči, čita i razgovara s ljudima koji su prošli pakao.

    – Dosta ljudi i mojih prijatelja u Engleskoj čuju o Srebrenici i pitaju o tome, žele znati šta se desilo u Srebrenici, čitaju po internetu, gledaju filmove, youtube. Ali, uvijek im kažem možemo čitati i pričati, ali niko ne može osjetiti strahote Srebrenice ko nije bio tamo – dodao je Begović.  (nap.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,