Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

100 ludih sekundi: Na današnji dan desio se najveći preokret u finalu Lige prvaka (VIDEO)

Preuzmite sliku

Na današnji dan dan prije 16 godina Manchester United je velikim preokretom protiv Bayerna postao prvak Evrope.

Igrala se prva od tri minute sudačke nadoknade kada je United izborio korner. U napad je krenuo i očajni golman Schmeichel, iz kornera je loptu ubacio Beckham, a u velikoj gužvi najbolje se snašao Sheringham i poništio vodstvo Bayerna, koji je poveo u šestoj minuti prizemnim udarcem Baslera iz slobodnjaka.

“Utakmicu sam počeo na klupi i bio sam jako razočaran. Sjećam se da mi je trener Ferguson rekao da ću ući u igru ako u prvih 15 minuta drugog poluvremena ostane isti rezultat. Priznajem, nisam želio da moji suigrači izjednače, jer sam htio ući u igru i postati junak Manchestera”, otkrio je Sheringham.

Samo 20 sekundi nakon što je sudac Collina dao znak da Bayern krene s centra, United je izborio novi korner. Schmeichel je u euforiji krenuo ponovno u napad, ali zaustavio ga je Ferguson i vratio na gol. Loptu je ponovno uzeo Beckham, pogodio iz ugla u glavu Sheringhama, čiji je udarac u mrežu sjajnom reakcijom proslijedio Solskjaer.

Solskjaer: Ta noć mi je ljepša i od prve bračne

“Bila je to najljepša noć mog života. Ljepša i od prve bračne noći”, rekao je junak Uniteda, koji noć uoči utakmice nije spavao, što od uzbuđenja, što od hrkanja suigrača Stama.

Nikada Solskjaer nije pogledao cijelu utakmicu, odgledao je samo posljednjih 15 minuta, koliko je i proveo u igri.

“Gubili smo, a Bayern je bio bolji. Ferguson me je u drugom poluvremenu poslao na zagrijavanje. Zagrijavao sam se, zagrijavao, zagrijavao i čekao, čekao, čekao. Razmišljao sam: Pa čovječe, zašto me ne uvedeš više?! Nakon što je Sheringham izjednačio, svi na stadionu bili smo uvjereni da idemo u produžetke. Ali, zabio sam gol, udarcem koji bi u 99 od 100 situacija obranio golman ili bi izbio igrač na gol-crti.”

Norvežanin, kojeg je United platio milion i pol funti, najdramatičniji gol u historiji Lige prvaka proslavio je klizanjem na koljenima. Na proslavi gola ozlijedio je ligamente koljena.

“Ne znam o čemu sam razmišljao. Samo sam klizao, slavio. Nikad ne razmišljate o posljedicama u trenucima takve euforije.”

Navijači Bayerna se i danas pitaju: Zašto je zamijenjen Matthaus?

Većini Bavaraca je to bio prvi takav poraz, ali ne i Matthausu, koji je kao kapiten vodio Bayern u finalu 1987. godine kada je Porto preokrenuo rezultat u posljednjih trinaest minuta. Mnogi smatraju da je njemačka momčad finale izgubila upravo zbog izlaska Matthausa iz igre deset minuta prije kraja. I danas se navijači Bayerna pitaju zašto je trener Hitzfeld zamijenio Matthausa.

“Zato što je to bio naš plan. Imao je 38 godina i Fink ga je mijenjao u završnicama utakmica te sezone. Međutim, plan nije bio da izgubimo utakmicu”, otkrio je nekoliko godina nakon finala najbolji igrač utakmice Kuffour, koji je kraj susreta dočekao u suzama udarajuči šakama po travnjaku. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje