Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U dramatičnoj završnici košarkaši Slobode poraženi u Mrkonjić Gradu

Preuzmite sliku

Košarkaši Mladosti i Slobode utakmicom u Mrkonjić Gradu zatvorili su šesto kolo Prvenstva BiH.

Duel ova dva tima publici u dvorani “Nova banka” ponudio je izuzetno zanimljiv, neizvjesan i do samog kraja napet susret u kojem je domaći tim slavio svoju drugu pobjedu u ovoj sezoni nakon izuzetno uzbudljive završnice. Tuzlanski tim nije uspio ostvariti petu ovosezonsku pobjedu, iako su crveno-crni imali priliku za pobjedu ili produžetak u posljednjim sekundama meča, ali na koncu nisu uspjeli realizovati niti jedno od dva slobodna bacanja.

Tokom cijelog susreta mogli smo vidjeti prilično izjednačen meč, a da će biti tako do samog kraja moglo se naslutiti već u prvoj četvrtini kada se igralo koš za koš. Nakon prvih 10 minuta igre gosti su imali prednost od pola koša, te su u drugom periodu igre dodatno podigli ritam i uspjeli ostvariti dvocifrenu prednost. Ipak, prednost Slobode nije dugo trajala budući da je, ubrzo nakon gostujuće, krenula i serija domaćih igrača koji su veoma efikasnom napadačkom igrom istopili svoj zaostatak i na odmor otišli sa jednakim minusom kao i na kraju prvog perioda igre. Rezultat na poluvremenu glasio je 41:42 u korist Slobode.

U trećoj dionici igre nastavlja se nadmudrivanje sa obje strane, ponovo se igralo koš za koš, ali su domaći igrači bili za nijansu agresivniji u odnosu na prvo poluvrijeme čime su uspjeli preokrenuti rezultat i na svoj konto priskrbiti plus od pola koša razlike koju je po završetku prethodne dvije četvrtine imao protivnik. Koliko je taj jedan poen važan ispostavit će se u posljednjim sekundama susreta kada je na dva poena razlike za Slobodu Branislav Paunović pogodio trojku za vodstvo svoje ekipe. Paunović je tada postavio i konačan rezultat ovog susreta 86:85 (20:21; 21:21; 23:21; 22:22), budući da su crveno-crni imali priliku za produžetak ili čak pobjedu sa linije slobodnih bacanja, ali je Ismet Sejfić oba puta bio neprecizan.

Ekipa Slobode imala je poenterski čak pet igrača sa dvocifrenim brojkama, međutim ni to nije bilo dovoljno za pobjedu u Mrkonjić Gradu. Najefikasniji je bio Devine Eke sa double-double učinkom od 25 poena i 11 skokova, dok je double-double učinak ostvario i Sejfić sa 13 poena uz koje je uhvatio i 21 skok. Asim Gutić postigao je 15 poena, Đorđe Lelić ubacio je 13, a Jasmin Jakupović dodao je 11 poena u večerašnjem susretu.

U ekipi domaćina prvo ime susreta bio je Harun Huseinspahić sa 20 postignutih poena, a heroj dana za ekipu Mladosti, već spomenuti Paunović, ubacio je 13 poena.

Crveno-crni nakon šest odigranih kola imaju omjer od četiri pobjede i dva poraza. Mladost je ovom pobjedom upisala svoj drugi ovosezonski trijumf i sada su na omjeru od dvije pobjede i četiri poraza nakon šest odigranih utakmica. Tuzlaci su poslije serije od četiri pobjede na otvaranju sezone imali dva vezana gostovanja gdje su ostvarili negativan niz, ali priliku za popravni imaju već idućeg vikenda kada ih nakon nešto više od 20 dana očekuje povratak na domaći teren. Na parket Mejdana u idućem kolu stiže ekipa Leotara iz Trebinja koje u dosadašnjem toku sezone ima izjednačen omjer od tri pobjede i isto toliko poraza.

Standings provided by Sofascore

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,