Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prvi trener Jusufa Nurkića: Policijska patrola me povremeno vodila na trening

Preuzmite sliku

Prvi trener NBA zvijezde Portland Traila Blazersa Jusufa Nurkića, gostovao je u Novom Danu N1 televizije. Ozren Selesković prisjetio se košarkaških početaka Nurkića ispričavši i nekoliko anegdota.

Selesković se prisjetio načina na koji je dolazio na individualne treninge sa tada dvanaestogodišnjim Jusufom Nurkićem.

“Velika je čast danas kad vidite da je Jusuf postao NBA zvijezda. Moj zadatak tada je bio da Jusufu prenesem košarkašku ljubav. I da ga naučim košarkaškoj abecedi. Nadam se da i drugi koji trebaju da se sjećaju toga neće sve zaboraviti” rekao je Ozren Selesković i nastavio:

“Četiri puta sedmično sam dolazio na treninge u Bašigovce. Tada nisam imao auto. Išao sam sa autobusom, a onda me dočekivao Jusufov otac Hariz Nurkić. Ponekad se dešavalo da on nije mogao doći pred mene, zbog toga što je radio. Svima je pozntao da je on policajac. U tim slučajevima je slao policijsku patrolu da naprave kao ophodnju od Živinica do Bašigovaca. Onda su policajci pitali: ‘Treneru kada vi završavate trening, da mi napravimo ophodnju u povratku da stignete na autobus?’ I tako je to išlo godinu i po dana. Ne baš svaki put. Policija me ‘hapsila’ i bilo je tih dogodovština” prisjeća se uz smijeh Selesković.

Prvi trener Nurkića ispričao je i anegdotu kada je Jusuf postao već izgrađen košarkaš u Cedeviti.

“Tadašnji selektor juniorske reprezentacije BiH bio je Nenad Marković. Jufuf je tada imao problema sa težinom. Ja sam najbolje znao Jusufa kako funkcioniše. Način ishrane mu tada nije odgovarao. Pa sam zamolio Markovića da mu promijeni ishranu. Jusuf u tom periodu nije izgledao baš najbolje. Kada je došao na svoje sa ishranom. Tri dana nakon toga smo igrali jednu pripremnu utakmicu sa Crnom Gorom. Jusuf je dao 28 poena, imao 23 skoka i 7 blokada. Sadašnji trener Crvene Zvezde Dejan Radonjić je bio na utakmici i prišao Marković te ga pitao: ‘A gdje si našao ovog diva?’. Nenad je pokazao na mene i rekao mu: ‘Ovo mu je prvi trener. Njega pitaj’. Bilo je mnogo tih zanimljivih detalja” kaže današnji trener KK Jedinstvo Dženex Tuzla.

Selesković ogranizuje drugi po redu International Basketball Coach Clinic 4. i 5. juna u Tuzli. Dvorana Mejdan biće domaćin FIBA i domaćim ekspertima, trenerima i predavačima uz mnogobrojne zanimljive teme, koje će pratiti 100 košarkaških trenera iz BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,