Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poljska pomogla košarkašima BiH, Zmajevi mogu proći čak i sa porazom od Mađarske

Preuzmite sliku

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 21 sat u poljskim Gliwicama igra utakmicu 3. kola pretkvalifikacija za Olimpijske igre protiv selekcije Mađarske, a nakon što je Poljska pobijedila Portugal rezultatom 78:65, našem timu je donekle olakšan posao.

BiH sada ima jasnu računicu i jasno je da s pobjedom sigurno prolazimo dalje, a moguće je čak i da porazom izborimo polufinale.

Naime, ukoliko izgubimo od Mađarske, u tom slučaju bi se zatvorio krug od tri ekipe sa po jednom pobjedom – BiH, Portugal i Mađarska, te bi odlučivala mini-tabela, odnosno koš-razlika u međusobnim duelima.

BiH je trenutno na plus devet u koš-razlici, Portugal na plus tri, a Mađarska na minus 12.

Tako bi nas i poraz od pet koševa razlike ili manji odveo dalje, a čak nam odgovara i poraz od šest razlike uz minimalno 78 postignutih poena u duelu protiv Mađarske.

U svakom slučaju, najizvjesnije je da pobjedom sigurno prolazimo dalje.

Podsjetimo, ukoliko naša reprezentacija zauzme jedno od prva dva mjesta na turniru u Gliwicama, plasirat će se u polufinale gdje će ući i dvije najbolje ekipe iz grupe A u kojoj su Češka, Izrael, Estonija i Sjeverna Makedonija.

Mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre će dobit će samo ekipa koja osvoji turnir.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u Francuskoj neposredno pred početak Olimpijskih igara, a na njemu će učestvovati 24 ekipe koje će se boriti za četiri mjesta koja ne popune ekipe sa Svjetskog prvenstva koje će se održati za nekoliko sedmica.

Susret Bosna i Hercegovina – Mađarska igra se večeras u 21 sat u poljskom gradu Gliwice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje