Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Partizan se oglasio nakon što su Grobari Kukoča i Rađu nazvali “ustašama”

Preuzmite sliku

KK Partizan oglasio se se ponoćnim saopćenjem nakon što su na utakmici Eurolige protiv Valencije njihovi navijači Grobari podigli skandaloznu parolu upućenu legendarnim hrvatskim košarkašima Toniju Kukoču i Dinu Rađu.

Toni Kukoč i Dino Rađa su prije nekoliko sedmica bili gosti Partizana na utakmici Eurolige kada su dobili ovacije prepune beogradske Arene, ali samo 20-ak dana kasnije Grobari su iz žestoko izvrijeđali.

Oni su na meču protiv Valencije digli transparent vezan za hrvatsku reprezentaciju koja je u Atini 1995. napustila postolje na Eurobasketu nakon što su osvojili bronzanu medalju, dok je Jugoslavija osvojila prvo mjesto.

“Klub pripada onima što od njega žive, ne kretenima koji se atmosferi dive. A mi se nikada nećemo praviti fini, prema ustašama što bježe sa postolja u Atini”, pisalo je na transparentu Grobara koji su skandirali “Dino Rađa p***a ustaška“.

Dio navijača Partizana je izviždao ovakav potez Grobara, a Partizan se oglasio na društvenim mrežama.

“KK Partizan ovim putem želi istaknuti nerazumijevanje određenih događanja i neslaganje s pojedinim postupcima kojima smo večeras svjedočili. Iako su svi svjesni da je heterogenost u razmišljanju i stavovima po različitim pitanjima nešto što karakterizira navijače Partizana, klub se ograđuje od svih uvreda koje su izrečene tokom večerašnje utakmice s različitih strana Arene. Također, klub ne razumije neodgovoran ispad i paljenje baklji u dvorani koji će sigurno dovesti do oštre kazne i uniziti ugled Partizana za koji smo se zajedno borili”, navodi se u saopćenju.

Inače, mnogi u Srbiji Kukoču i Rađi zamjeraju i to što su svojevremeno slavili akciju “Oluja” u ljeto 1995. godine.

Kukoč je javno pričao da bi volio “da jede janjetinu u Kninu” sa tadašnjim predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, a nakon “Oluje” Franjo Tuđman je organizovao proslavu na Kninskoj tvrđavi, a sa njim su tada bili Dino Rađa i Stojan Vranković.

Dodajmo da je Partizan u posljednjem kolu pobijedio Valenciju rezultatom 79:66 i zauzeo 11. mjesto na euroligaškoj tabeli.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje