Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Košarkaška euforija u Tuzli: Vraća li se Sloboda Dita? 

Preuzmite sliku

Sloboda Dita je imala prepoznatljiv imidž, jednako kao što je bio prepoznatljiv rad s mladim kadrom, dok su navijači u zemljama bivše Jugoslavije znali da je Tuzla jedan od epicentara najboljih dvoranskih navijača.

Podsjećamo, plan o gašenju KK “Sloboda Dita” javno je predočen 6. septembra 2011. godine na sjednici Skupštine, a implementiran je 28. septembra. Za 22 dana skupštinska komisija koju su činili Vedran Lakić, Boris Nikolić, Adnan Hodžić i Emir Imamović trebala je sastaviti prijedlog mjera s ciljem prevazilaženja teškog stanja u nekada respektabilnom kolektivu.

Nakon što su detektovani brojni problem koji je tadašnji klub imao, navedeno je:

“Utvrdili smo da je dug kluba oko četiri miliona KM, s tim da u ovu sumu nisu uračunate kamate. Ustanovili smo kako je račun kluba, nezvanično, blokiran od 1999. godine. Ovome moramo dodati da su međuljudski odnosi unutar kluba katastrofalni, a po meni i sramotni. Dalje, Upravni odbor kluba radio je na netransparentan način, a klub nije izmirivao svoje obaveze prema dobavljačima. Na koncu, KK ‘Sloboda’ pod ugovorom ima samo dva igrača, a pošto ne postoji ni najmanja mogućnost saniranja duga, smatramo kako je najrealnija opcija da klub bude u mirovanju do boljih vremena.”

  • Ovaj prijedlog skupštinske komisije usvojen je jednoglasno i KK Sloboda je poslije 65 godina ponosa i slave ugašena.

    S odlukom o mirovanju KK “Slobode Dite” nisu se mirile “Fukare”, najvjerniji navijači, a ni bivši košarkaši i simpatizeri. Za jedan krug ljubitelja košarke Sloboda je ovim potezom reorganizovana samo je ispred skraćenice KK dobila prefiks “omladinski”, a za druge jedan klub je ‘ugašen’, formiran je drugi.

    Najbolji dvoranski navijači

    “Ne možemo porediti, recimo, KK Sloboda Dita od prije rata i ovaj današnji OKK Sloboda u navijačkom smislu. I u nekoj Prvoj ‘B’ ligi u bivšoj Jugoslaviji, gdje smo bili možda drugi ili treći, imali smo više navijača na tribinama od Cibone, koja je uvijek bila pri vrhu najjačeg ranga takmičenja. Mi bismo imali u prosjeku 6.000 navijača, a oni oko 4.000.” u ranijim izjavama navodio je Sulejman Dorić navijačka legenda grada soli koji Slobodu prati od svoje 10 godine.

    Predsjednik OKK Sloboda Aid Berbić u više navrata isticao je da je demokratičnost u klubu kao jedan od najvećih organizacionih uspjeha:

    “Funkcioniramo na principu skupštine. Znači, nismo zatvoreno društvo gdje se okupe tri ili četiri čovjeka i polutajno ili tajno donose odluke. Dok smo moja ekipa i ja tu, sigurno neće ovaj klub biti privatiziran niti će menadžeri igrača upravljati njime. Jedan od temeljnih dugoročnih planova je da izađemo na međunarodnu scenu i da smo konstantno u borbi za vrh. Doveli smo dosta kvalitetnih igrača, očekujemo povratak publike u dvoranu ‘Mejdan’ i sigurno napadamo čelo tabele.” navodio je Berbić.

  • Neminovna je činjenica da u praksi košarkaški tim OKK Slobode nije baš imao kontinuitet rezultata koji bi zadovoljili košarkašku publiku u Tuzli. Mijenjali su se igrači, treneri a rezultati nisu bili spram očekivanja.

    U ranijem razgovoru za Tuzlanski.ba kapiten reprezentacije Miralem Halilović je naveo da je on posljednji koji je zaigrao za reprezentaciju iz Tuzle a da je od tada prošlo dosta vremena i da je nephodna afirmacija mladih igrača.

    Vraća li se Sloboda Dita? 

    Da se nešto u košarkaškim krugovima u gradu soli dešava odavno je poznata informacija, zvaničnih potvrda nema, ali nezvaničnih ne nedostaje. Navijači s pravom bude sjećanja na vremena koja  nisu izblijedila, a po svemu sudeći takva vremena ukoliko dođe do fuzije, odnosno do povratka Sloboda Dite na scenu, ubrzo bi se mogla ponoviti.

    Neslužbeno, Dita bi bila generalni sponzor kluba, što bi bio dovoljan razlog da ideju povratka tuzlanskog kluba na scenu, podrže i brojni drugi poduzetnici. Obzirom na imena i kompanije koje se neformalno spominju da bi bili uključeni u proces rada i finansiranja kluba, Sloboda bi za kratko vrijeme bila ponos ne samo tuzlanske već i bh. košarke.

    Brojne neslužbene informacije bile su dovoljne da tema povratka “Sloboda dite” zaokupira sportsku javnost širom BiH, a ljubiteljima košatke ostaje da u narednom periodu s velikim nestrpljenjem čekaju službeno očitovanje zainteresiranih strana.

    Da li će se Mejdanom ponovo oriti “Dita je šampion”, da li će ponovo neki novi Terrell Castle biti Bosanac, ostaje nam da vidimo u vremenu koje dolazi. (Tuzlanski.ba)  

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje