Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Košarkaši Litvanije deklasirali Mađarsku, u direktnom okršaju s BiH tražit će se plasman dalje

Preuzmite sliku

Košarkaši Litvanije pobijedili su u Kelnu u četvrtom kolu grupne faze Eurobasketa selekciju Mađarske rezultatom 87:64 te su se tako vratili u igru za plasman u osminu finala Evropskog prvenstva.

Najbolji u redovima Litvanije bio je Valanciunas koji je imao 21 poen i osam skokova. Odličnu podršku je imao u Sabonisu koji je imao 19 poena i također osam skokova, a kod Mađara je najbolji bio Perl sa 16 poena.

Litvanci se sada nalaze na petom mjestu grupe B s jednom pobjedom i tri poraza. Za siguran prolaz u osminu finala potrebna im je pobjeda protiv BiH od šest i više razlike ukoliko Slovenija izgubi oba preostala meča grupe. Ukoliko Slovenija dobije barem jednu utakmicu od te dvije, onda je Litvancima dovoljna samo pobjeda protiv BiH bilo kojom razlikom.

Naime, Slovenija u najgorem slučaju može imati dvije pobjede i tri poraza, ali zbog dobre koš-razlike u međusobnim duelima s BiH i Litvanijom ne može se desiti da bude najgora u mini-tabeli koja bi se eventualno formirala između ove tri selekcije. Zbog toga su već osigurali osminu finala.

Bosni i Hercegovini je potrebna pobjeda protiv Litvanije za siguran prolaz dalje, a postoji opcija i da odemo u osminu finala ukoliko izgubimo manje od šest razlike, ali samo u slučaju da Slovenija izgubi obje preostale utakmice pa da se formira mini-tabela.

Plasman dalje su osigurali i Francuska i Njemačka, dok je Mađarska već ispala s turnira jer nema nijednu pobjedu.

Utakmica između BiH i Litvanije igra se sutra s početkom u 14:30 sati.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,