Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Heroji nisu zločinci: Srpski mediji Nurkićevu majicu okarakterisali kao ‘skandaloznu provokaciju’

Preuzmite sliku

Pažnju srbijanskih medija izazvao je bh. reprezentativac i igrač Portlanda Jusuf Nurkić koji je posmatrao šestu utakmicu doigravanja polufinala Zapadne konferencije između Portlanda i Denvera

Kao što smo već ranije pisali Jusuf Nurkić nosio je majicu na kojoj su ispisana imena poginulih vojnika Armije BiH, međutim mediji u Srbiju su Nurkićev gest shvatili kao skandaloznu provokaciju što pokazuju brojni naslovi.

  • Košarkaš Bosne i Hercegovine obukao je bijelu majicu s imenima poginulih vojnika iz ratova devedesetih i tim je potezom želio veličati ubice, ljude koji su ubijali Srbe u Bosni i Hercegovini. Nema sumnje da je želio isprovocirati Srbe i Nikolu Jokića – piše Informer.

  • Na Nurkićevoj majici je bio grb s ljiljanima, kao i imena ratnih heroja Izeta Nanića, Safeta Hadžića, Mehdina Hodžića, Midhada Hujdura, Hajrudina Mešića, Safeta Zajke, Envera Šehovića, Adila Bešića i Nesiba Malkića.

    Osim srbijanskih portala, Nurkić se našao na udaru kritika javnog servisa Radio Televizije Republike Srpske (RTRS).

    Mediji iz Srbije ovaj gest našeg košarkaša predstavili su kao “skandaloznu provokaciju” kojom je Nurkić “veličao vojnike koji su ratovali protiv Srba” i “ubijali nedužne Srbe”, a jedan od portala je konstatovao da “Nurkić baš mrzi srbe”.

    Upravo zbog tabloidnih naslova vrijedi napomenuti da nijedan vojnik sa majice bh. košarkaša nije spominjan u vezi sa navodnim zločinima. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje