Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dragoljub Vidačić novi je trener OKK Sloboda: “Od Slobode bolju priliku teško da sam mogao da dobijem” 

Preuzmite sliku

Danas je u prostorijama OKK Sloboda održana press konferencija povodom predstavljanja novog trenera seniorske ekipe OKK Sloboda Tuzla.

Medijima se na početku press konfernecije obratio predsjednik kluba, Aid Berbić.

“Zvanično sada, to je Dragoljub Ljubo Vidačić. Omladinski košarkaški klub Sloboda je nažalost imao prošlu sezonu jednu od najlošijih u zadnjih 10-ak godina i jednostavno moramo krenuti i uraditi neke stvari da pukušamo da vratimo košarku u Slobodu u Tuzlu, u Mejdan na nivo koji to zaslužuje. Dakle, veliko izvinjenje navijačima za prošlu sezonu. Nastojat ćemo da u ovoj sezoni pokažemo, da je ipak ovo respektabilan klub i da ima visoke ambicije i na osnovu toga ćemo i složiti tim ove godine, odnosno novoizabrani šef stručnog štaba će sa svojim pomočnicima poredati na način koji treba da funkcioniše.” navodi Berbić.

Pored navedenog Berbić ističe i da je Sloboda stvorila jaku osnovu u svojim omladinskim kategorijama, poslije dugo vremena, pioniri, kadeti i juniori Slobode igrali su finalni turnir i jedina ekipa sa OKK Sloboda Tuzla bila je Igokea koja je imala sve te selekcije u finalnom turniru:

“Dva druga mjesta i jedno treće mjesto daje nam nadu da ćemo kroz uporan rad i ove godine i u idućim godinama dobiti što više mladih igrača iz našeg pogona kako bi napravili rezultat. Danas je centralna ličnost gospodin Vidačić. Ljubitelji košarke koji prate košarku BiH i na prostoru bivše Jugoslavije vjerovatno znaju o kome se radi , ali evo ja bih ovdje i zvanično poželio dobrodošlicu Ljubi na dolasku u Tuzlu i nadam se da ćemo rad uspješno završiti”, izjavio je Aid Berbić, predsjednik OKK Sloboda Tuzla.

  • Dragoljub Vidačić je bio vrsni plejmeker koji je uspješnu košarkašku trenersku karijeru gradio u brojnim klubovima u regionu ali u BiH.

    Košarkaški put doveo ga je do Tuzle, zbog čega ne krije zadovoljstvo:

    “Čast mi je i zadovoljstvo da na današnji dan preuzmem vođenje Slobode. To je klub o kojem ne treba mnogo pričati, sa velikim imenom i historijom koju ja i poznajem jer već imam dovoljno godina da sam svjedok bar 35 godina dešavanja u košarci. Ja sam, inače, počeo igarti košarku u Vardi. Karijera nije išla loše. Bilo je tu nekih uspona i na ivici reprezentacije i osvojenih titula. Poslije trenerska karijera je krenula 2007. onako kako kažu redom, od mlađih kategorija u jednom manjem klubu u Beogradu, pa poslije toga mladi tim Crvene Zvezde, pomoćni trener u Crvenoj Zvezdi i poslije toga, jedan dobar dio po klubovima u Bosni i Hercegovini u Ligi BiH. Nakon toga, malo i u Subotici. Posljednjih godina sam na relaciji Kina – Srbija. To je neki povremeni rad u sklopu FIBA-nih programa bio. Mislim da od Slobode bolju priliku teško da sam mogao da dobijem jer činjenica da su sve republike bivše Jugoslavije napravile takvu situaciju da postoje jedan ili dva kluba potpuno izdvojena van sistema ostalih klubova.” navodi novi trener crveno-crnih, te dodaje:

    “Izgledalo je malo teško doći u te sisteme sa mnogo rizika. Mislim da u ovom trenutku Sloboda i ja možemo da napravimo jedan dobar miks u kome će biti i rezultata i biti nekih stavri koje košarka nosi u novom vremenu. Prije svega mislim da Tuzla kao grad sa dobrim brojem stanovnika i velikim kantonom, sa tradicijom mora imati veliki broj domaćih igrača koji će možda već u ovom trenutku dati neki pomak, ali sigurno i u budućnosti. Talenti koji danas igraju košarku su po meni veći talenti nego što su bili u vrijeme kada sam ja igrao, pa čak i u vrijeme kada sam trener postao i da taj njihov talenat i volju i želju koja sigurno postoji treba da iskoristimo. Zašto dođe do toga da ti igrači u jednom renutku izgledaju nezainteresovani ili da ih nekad proglasimo da ih možda to i ne privlači toliko, da ne vole košarku ili da se ne bore. To je na nama da nađemo način uz pomoć uprave i stručnog štaba koji ćemo danas formirati i zvanično”, ističe novoizabrani trener OKK Sloboda.

  • Vidačić ne krije ambicije, ne sumnja da može napraviti dobar rezultat:

    “Što se tiče ambicija, svako ih ima, uvijek najveće. Nećemo da ih iznosimo. One krajnje koje imamo, a i one koje moramo da iznesnemo i koje nas obavezuje javnost koja postoji u Tuzli, oko kluba, a to je da želimo da uzmemo vodeću ulogu među prve, tri, četiri ekipe u domaćoj ligi. Što znači da je plasman u ABA 2 ligu neki cilj o kojem razmišljamo i kome težimo i to će biti cilj. Da ne bi mi gađali odma to što je na kraju, moramo ići postepeno, a to je da se oformi stručni štab, da se odrede kalendari kada ćemo šta poćeti raditi , a to nam malo zavisi i od odluke Lige kada počinje. Ono što je vjerovatno najteži dio posla jeste formiranje tima. Nakon toga idu pripreme i pripreme utamica, pravljenje igre koja treba da bude dovoljno dobra i da se uzme u obzir da pored domaćeg terena je standardno dobar i koji protivnički timovi jako resprektuju pa možda zbog toga nekad i ima Sloboda ima i prednost na početku utakmice. Ta publika, veličina dvorane i ime. Mi trebamo da napravimo igru koja će nam biti dovoljna da možemo pobjeđivati i na strani. Neće biti lako, ali mislim da sa jednim pristupom i iskustvom koje ja, lično imam  i koje će imati igrači da ćemo naći način da budemo relativno uspješni i na gostovanjima”, zaključio je novi šef stručnog štaba OKK Sloboda, Dragoljub Vidačić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje