Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Azur Sakić: “Naši Zmajevi ne priznaju nikome da je bolji od njih dok na parketu ne pokažu suprotno”

Preuzmite sliku

Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je pred novim izazovom na Eurobasketu.

Zmajevi u trećem kolu grupne faze igraju protiv Francuske, olimpijskog viceprvaka kojeg su prije desetak dana savladali u Skenderiji (96:90) u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Obje ekipe u meč ulaze s omjerom 2-1, pobjednik današnje utakmice osigurat će kartu za Berlin i osminu finala EP.

“Sigurni smo da će oni ući sa 120 posto u utakmicu. Sada nemamo punu Skenderiju iza nas, ali istovremeno je igra i forma naše ekipe u usponu. Vidjet ćemo da li će to biti dovoljno. Nadam se pobjedi, kojom bismo se nagradili za sve što smo dosad uradili”, kaže selektor Adis Bećiragić.

Osim košarkaša, selekotra veoma važne karike u reprezentativnoj selekciji je ljekarski tim zatim fiziotarapeuti i kondicioni treneri koji su zaduženi za maksimalnu fizičku spremu košarkaških reprezentativaca kako bi što bolje odgovorili zadatku na parketu.

Instruktor sporta i fitnesa Azur Sakić iz Tuzle je kondicioni trener košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine koju danas očekuje novi meč na Eurobasketu.

Tim povodom, Sakić je za Tuzlanski.ba osvrnuo se na dosadašnje uspjehe naše nacionalne selekcije te prenio nam dio atmosfere i očekivanja pred naredne nastupe.

– Selektor Adis Bećiragić uspio je za veoma kratak period da napravi sjajnu atmosferu u timu što je popraćeno pobjedama protiv Mađarske i Slovenije na Eurobasketu, te Francuske u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Kakve su tvoji utisci nakon svega, jesi li očekivao jednu ovakvu lijepu sportsku priču?

Sakić: Mi smo nakon pobjede nad Francuskom znali da nećemo razočarati. Cilj i fokus je bio na toj prvoj utakmici protv Mađarske. Nekon te pobjede rekli smo da idemo u nastavku igrati jedan po jedan meč. Zaista je velika šteta za poraz od Njemačke. Bilo je tu i drugih okolnsoti zbog kojih smo poraženi. Međutim, naši momci nisu pali niti u jednom segmentu jer smo znali da dobro igramo. Protiv Slovenije na poluvremenu su naši igrači rekli idemo samo jako do kraja i dobijamo utakmicu, tako je i bilo. Moram da kažem da je atmosfera u timu zaista sjajna. Selektor Bećiragić radi više nego odličan posao, iako smo kratko skupa i sa samo dvije pripremne utakmice pred nastup na Eurobasketu mi u staffu sve to pratimo. Mada treba biti iskren i kazati da su košarkaši ti koji su najzaslužniji za sve što smo do sada napravili.

– Podrška navijača sa tribina dvorane u Kelnu nije izostala. Koliko je vjetar u leđa našim košarkašima bilo upravo to što su brojni naši navijaći doši da podže Zmajeve?

Sakić: Podrška sa tribina nam veoma mnogo znači. Momcima je dosta lakše da igraju, pruže svoj maksimum na parketu. Lakše se svi nosimo sa pritiskom kada vidiš da je nekoliko hiljada navijača došlo da te bodri. Ne samo u dvorani naši su navijači na svakom koraku, ispred hotela također navijaju bodre nas i pružaju podršku. Danas igramo sa Francsukom koja je viceprvak Olimpijskih igara. Ukoliko momci ostave srce na terenu i budu se borili za svaku koptu kao i do sada možemo do pobjede i prolaza u narednu rundu takmičenja. Pokazali su da mogu pobijediti bilo koju selekciju. Bez obzira na konačan rezultat siguran sam da će naši košarkaši dati sve od sebe da nas pnovo obraduju.

  • – Da li se osjeti umor kod igrača nakon tri utakmice. Koliko su fizički spremni za predstojeće izazove na Eurobasketu?

    Sakić: Sigurno da ima umora, pogotovo kod igrača koji su imali veću minutažu. Imali smo jučer dan odmora. Uradili smo regeneraciju, odmorili smo ekipu i spremi smo za današnji meč protiv Francuza. Čak i kada su umorni kada sudija podbaci loptu sav umor nestaje i fokus prelazi samo na protivnika.

    – Šta je formula uspjeha naše košarkaške reprezentacije uzmemo li u obzir sve određene poteškoće u radu Košarkaškog saveza BiH u pretokelom periodu?

    Sakić: Formula je zapravo jednostavna. Fantastična skupina momaka koji ginu jedan za drugoga. Kada tome dodate vrhunskog trenera dobar rezultat je neminovan.

  • – Kakve su prognoze pred naredna dva meča Francuska i Litva, može li BiH u naredni krug takmičenja?

    Sakić: U ovom trenutku sve misli su fokusirane samo na današnju utakmicu protiv Francuske. Dobro ih poznajemo i za razliku od utakmice u Sarajevu sasvim sigruno da neće na isti način igrati protiv nas danas u Kelnu. Naši Zamjevi ne priznaju nikome da je bolji od njih dok na parketu ne pokažu suprotno. Biće taško protiv Francuske i Litve to je sigurno. Međutim, nisu ni ostali u nekoj zavidnoj poziciji u odnosu na nas. Nema kukanja već samo maksimalna koncentracija i uz podršku naših navijača idemo do nove pobjede.

    – Koliko je teško kada se igra meč dan za danom. Odnosno, od kakvog je značaja taj jedan dan pauze za ekipu da se može odmoriti i oporaviti?

    Sakić: Nakon što imate dvije vezane utakmice za dva dana umor savlada to je neminovno. Kako prvenstvno odmiče sve je fizički zahtjevnije igrati. Nakon naredne dvije utakmice idemo u Berlin i imamo dva dana odmora pred 1/8 finala što je više nego dovoljno za oporavak organizma.

    Utakmica BiH – Francuska počinje u 14.30 sati, uz direktan TV prijenos na Sport Klubu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje